Poziv na članstvo u 2024. godini

Drage kolegice, dragi kolege, dragi mladi matematičari,

Pozivamo vas da podržite naš rad učlanjenjem u Hrvatsko matematičko društvo i time ostvarite pogodnosti za članove.

U 2024. održati će naša dva najveća skupa – Kongres nastavnika matematike i Hrvatski matematički kongres (za znanstvenike) na kojima ćemo obilježiti 75 godina od osnutka. Pozivamo sve članove da iskoriste popust na kotizacije i sudjeluju na nekom od ovih kongresa.

2023. godine održano je 5 predavanja Inženjerske sekcije. Među ostalim, obradile su se i neke aktualne teme poput utjecaja klimatskih promjena na osiguranja i velikih jezičnih modela.

Nastavna sekcija je održala 7 predavanja za nastavnike u sklopu stručno-metodičkih večeri. Večer matematike ponovo je okupila velik broj škola i učenika. Održan je i 2. Ulični matematički festival.

Znanstvena sekcija organizirala je 7 kolokvija s predavačima iz zemlje i inozemstva na kojima su predstavljeni novi znanstveni rezultati. Formirani su odbori za Hrvatski matematički kongres i raspisan je natječaj za Nagradu HMD-a Ante Mimica.  HMD je bio suorganizator znanstvene radionice iz kombinatorike i u 2024. biti će suorganizator  još jedne znanstvene konferencije.

Stručna sekcija održala je dva predavanja za predavače na visokim učilištima i formiran je njen novi odbor.

Natjecanja iz matematike, koje organiziramo zajedno s AZOO i MZO, na svim razinama u Hrvatskoj održana su 64. put za redom. Popularno  natjecanje Klokan protekle je godine održano u 623 osnovne i 88 srednjih škola.  Zajedno s udrugom MNM Marin Getaldić nastavili smo pripreme učenike za međunarodna natjecanja (IMO, MEMO…) na kojima postižu  zapažene medijski dobro praćene rezultate.

U protekloj godini 2023. HMD se uključio  se u konzorcij  međunarodnog projekta ICSE Science Factory  koji financira EU, RADDAR je obilježio 10 godina rada, a MetaMath je nastavio s online tečajevima za učenike…

Svih 5 časopisa nastavilo je redovito izlaziti, a u 2024. godini plan je izdati još jednu knjigu. Naša web-stranica povezana je s našim novim profilom na LinkedInu i postojećim Facebook profilom.

Udruge članice HMD-a su također bile aktivne o čemu više možete doznati na njihovim web-stranicama. Članovi ovih udruga mogu postati članovi HMD-a za polovicu standardne članarine.

HMD je nastavio predstavljati Hrvatsku u međunarodnim organizacijama.

Ovom prilikom, srdačno zahvaljujemo svima onima koji su tijekom 2023. donacijama i volonterskim radom pomogli HMD-u te se veselimo suradnji u novoj 2024. godini!