EWM Hrvatska ogranak je europske udruge European Women in Mathematics koja okuplja žene koje u Hrvatskoj rade u području matematike. Naši ciljevi su pružanje informacija i podrške matematičarkama, promocija matematičkih doprinosa i rada matematičarki u Hrvatskoj, poticanje žena na bavljenje matematikom, povezivanje žena u različitim stupnjevima karijere.

Ukoliko ste zainteresirani primati obavijesti o našim aktivnostima prijavite se na našu mailing listu slanjem maila na ewmcro+subscribe at googlegroups točka com nakon čega ćete dobiti kao odgovor mail koji pita jeste li sigurni, odgovorite na njega slanjem maila i to je to 🙂

Znanstveni kolokvij Zdenka Blašković-Makanec

Znanstveni kolokvij održava se nekoliko puta godišnje na različitim lokacijama Zagrebačkog sveučilišta. Svi su pozvani da sudjeluju na kolokviju, ali predavači su u pravilu matematičarke. Nakon predavanja svi su pozvani na neformalno druženje i diskusiju o mogućnostima koje se nude i problemima s kojima se susreću matematičarke u Hrvatskoj. 

Kolokvij je ime dobio po dr. Zdenki Blašković-Makanec rođenoj 1894. godine u Zagrebu. Studirala je matematiku i fiziku na Mudroslovnom fakultetu u Zagrebu, a kolokvij je nazvan po njoj jer je prva matematičarka koja je doktorirala na Zagrebačkom sveučilištu, još davne 1921. Doktorska disertacija joj spada u područje koje bi danas nazvali matematička fizika, a osim nje ima još jedan znanstveni članak iz područja geometrije i nekoliko stručnih popularno-znanstvenih članaka. Za vrijeme i nakon doktorata radila je kao profesorica u školi.

Najava kolokvija:

 • 11. siječnja 2024. u 18 sati, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije (Marulićev trg 19, dvorana MKV19)
  Erna Begović Kovač (FKIT, Zagreb) “Dekompozicija i aproksimacija tenzora”

Za sada održani kolokviji:

 • 26. listopada 2023. Ekonomski fakultet Zagreb
  Blaženka Divjak (FOI, Varaždin) “Matematika iza matematike: Istraživanje učenja kroz analitiku učenja”
 • 1. lipnja 2023. Fakultet elektrotehnike i računarstva
  Martina Bukač (University of Notre Dame) “Computational modeling of blood flow in abdominal aortic aneurysm and related problems in hemodynamics”
 • 8. ožujka 2023. Prirodoslovno-Matematički fakultet
  Marcela Hanzer (PMF, Zagreb) “O theta korespondenciji”
 • 14. prosinca 2022. Rudarsko-geološko-naftni fakultet
  Sonja Radas (Ekonomski institut, Zagreb) “Što oni zapravo misle: Subjektivni podaci u ekonomskom predviđanju”
 •  21. rujna 2022. Fakultet strojarstva i brodogradnje
  Franka Brueckler (PMF, Zagreb) “10 velikih matematičarki”
  Anamari Nakić (FER, Zagreb) “Plan ravnopravnosti spolova FER-a”

Žene u matematici kroz Europu: galerija portreta

U Zagrebu na PMF Matematici je postavljena izložba koja prikazuje portrete 20 žena iz Europe i njihova iskustva u matematici. Fotografije je snimila Noel Tovia Matoff, a intervjue vodila Sylvie Paycha uz pomoć Sara Azzali. Izložba je prvotno izložena na Europskom matematičkom kongresu u Berlinu 2016. godine, a od tada je proputovala 150 lokacija u Europi i dalje, uključujući Južnu Ameriku, Australiju i Afriku. Više o samoj izložbi pročitajte na https://womeninmath.net/ a ovim putem zahvaljujemo kolegicama u EWM Slovenija što su nam izložbu posudile.

Međunarodni dan žena u matematici

12. svibnja obilježava se međunarodni dan žena u matematici. Dana 12.5.1977. rođena je Maryam Mirzakhani, iranska matematičarka i profesorica na Sveučilištu u Stanfordu te prva žena koja je osvojila prestižnu Fieldsovu medalju. Bila je jedna od vodećih znanstvenika u području geometrije i dinamičkih sustava. Njezini lijepi i iznenađujući rezultati kao i njezin životni put i karijera inspiracija su svima, i ženama i muškarcima, da slijede svoje ambicije za životom u znanosti. Tragično je preminula od raka 2017. godine u dobi od samo 40 godina.

Ove godine međunarodni dan žena u matematici proslavit ćemo projekcijom dokumentarnih filmova

 • “Olga Ladyzhenskaya”

 • “Journeys of Women in Mathematics”

na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u dvorani 005, dana12.5. u 17 sati. Svi su pozvani da sudjeluju.

https://may12.womeninmaths.org/node/95

Poster žene u matematici

Inspirirani posterom o ženama u računarstvu u EWM Nizozemska su prikupili ideje za poster o ženama u matematici. Materijale je u 2021. godini skupio Nizozemsko Engleski tim u sastavu Silvy Hendriks, Houry Melkonian i Maria Vlasiou koja je ovaj projekt i osmislila. Poster je dizajnirala Jana Kleinberg.

Limitiran prostorom, a ne talentom matematičarki kroz povijest, poster daje pregled matematičarki od antike do danas. Već po Fieldsovim medaljama dodjeljenim u 2022. godini vidljivo je da poster kaska za vremenom. Usprkos tome nadamo se da će vam biti informativan i zanimljiv.

https://www.ewmnetherlands.nl/wp-content/uploads/2023/01/WomenInMathsPoster-CRO-A3.pdf