Novosti

EWM Hrvatska ogranak je europske udruge European Women in Mathematics koja okuplja žene koje u Hrvatskoj rade u području matematike. Naši ciljevi su pružanje informacija i podrške matematičarkama, promocija matematičkih doprinosa i rada matematičarki u Hrvatskoj, poticanje žena na bavljenje matematikom, povezivanje žena u različitim stupnjevima karijere.

Poster žene u matematici

Inspirirani posterom o ženama u računarstvu u EWM Nizozemska su prikupili ideje za poster o ženama u matematici. Materijale je u 2021. godini skupio Nizozemsko Engleski tim u sastavu Silvy Hendriks, Houry Melkonian i Maria Vlasiou koja je ovaj projekt i osmislila. Poster je dizajnirala Jana Kleinberg.

Limitiran prostorom, a ne talentom matematičarki kroz povijest, poster daje pregled matematičarki od antike do danas. Već po Fieldsovim medaljama dodjeljenim u 2022. godini vidljivo je da poster kaska za vremenom. Usprkos tome nadamo se da će vam biti informativan i zanimljiv.

https://www.ewmnetherlands.nl/wp-content/uploads/2023/01/WomenInMathsPoster-CRO-A3.pdf

Znanstveni kolokvij Zdenka Blašković-Makanec

Znanstveni kolokvij održava se nekoliko puta godišnje na različitim lokacijama Zagrebačkog sveučilišta. Svi su pozvani da sudjeluju na kolokviju, ali predavači su u pravilu matematičarke. Nakon predavanja svi su pozvani na neformalno druženje i diskusiju o mogućnostima koje se nude i problemima s kojima se susreću matematičarke u Hrvatskoj. 

Kolokvij je ime dobio po dr. Zdenki Blašković-Makanec rođenoj 1894. godine u Zagrebu. Studirala je matematiku i fiziku na Mudroslovnom fakultetu u Zagrebu, a kolokvij je nazvan po njoj jer je prva matematičarka koja je doktorirala na Zagrebačkom sveučilištu, još davne 1921. Doktorska disertacija joj spada u područje koje bi danas nazvali matematička fizika, a osim nje ima još jedan znanstveni članak iz područja geometrije i nekoliko stručnih popularno-znanstvenih članaka. Za vrijeme i nakon doktorata radila je kao profesorica u školi.

Za sada održani kolokviji:

  •  14. prosinca 2022. Rudarsko-geološko-naftni fakultet
    Sonja Radas (Ekonomski institut, Zagreb) “Što oni zapravo misle: Subjektivni podaci u ekonomskom predviđanju”
  •  21. rujna 2022. Fakultet strojarstva i brodogradnje
    Franka Brueckler (PMF, Zagreb) “10 velikih matematičarki”
    Anamari Nakić (FER, Zagreb) “Plan ravnopravnosti spolova FER-a”