Međunarodna udruga “Klokan bez granica” okuplja predstavnike  više od 80 država svijeta. Njezin je cilj popularizirati matematiku, razvijati interes za matematiku i prirodne znanosti te logičko i kombinatoričko mišljenje. Glavna joj je zadaća organizacija natjecanja “Matematički klokan”. Namjera je motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa. U državama članicama natjecanje se održava svake godine treći četvrtak u mjesecu ožujku.

Natjecanje

Na natjecanju učenici rješavaju 12 ili 24 zadatka s ponuđenih 5 odgovora od kojih je samo jedan točan. Učenici drugih i trećih razreda osnovne škole (kategorije Pčelica i Leptirić)  rješavaju 12 zadataka za 60 minuta. Učenici ostalih razreda osnovne i srednje škole rješavaju 24 zadatka za 75 minuta. Zadaci su razvrstani u tri stupnja težine (zadaci za 3, 4 i 5 bodova).

Knjige sa zadacima starih natjecanja mogu se kupiti u trgovini.

Svaki učenik koji se prijavi na natjecanje dobiva “poklon za sve” – torticu, trokut i kemijsku olovku. Najuspješnijih 10 % učenika dobiva i nagradu.

Međunarodno natjecanje “Klokan bez granica” je natjecanje namijenjeno popularizaciji matematike i ne provodi se u strogo kontroliranim uvjetima kao se to radi u slučajevima Školskog, Županijskog i Državnog natjecanja iz matematike. Stoga se ne prikupljaju podaci o mentorima niti HMD izdaje potvrde mentorima o postignućima njihovih učenika (plasiranih u 10% najuspješnijih sudionika za svaku od kategorija).

Obzirom da su podaci o mentorima učenika poznati isključivo u školi koju učenik polazi, za takvu potvrdu mentori se mogu obratiti ravnateljima škole.

Svi učenici osnovnih i srednjih škola počevši od 2. razreda osnovne škole mogu se prijaviti na natjecanje. Učenike na natjecanje prijavljuje povjerenik iz škole koju učenik pohađa. Uz prijavu, učenici plaćaju povjereniku 3 € za sudjelovanje. Prikupljena se sredstva koriste za organizaciju, pripremu zadataka, simbolične poklone svim natjecateljima i nagrade najuspješnijima. Individualne prijave učenika nisu moguće.

Učenici rješavaju zadatke i ispunjavaju obrasce s odgovorima u školi koju pohađaju.

ZAŠTITA PODATAKA

Sve informacije vezane za zaštitu podataka svih sudionika matematičkih natjecanja u organizaciji HMD-a možete pronaći na https://natjecanja.math.hr/zastita-podataka/.

Pravila natjecanja “Klokan bez granica”

OBAVIJEST ZA MENTORE UČENIKA – NATJECATELJA U NATJECANJU „KLOKAN BEZ GRANICA“

“Klokan bez granica” je natjecanje namijenjeno popularizaciji matematike i ne provodi se u strogo kontroliranim uvjetima kao što se to radi u slučajevima Školskog, Županijskog i Državnog natjecanja iz matematike. Natjecanje se provodi za sve učenike koji žele sudjelovati, bez prethodnih kvalifikacija, i nema funkciju predizbora za neko daljnje natjecanje.

Ne  prikupljaju se podaci o mentorima niti HMD izdaje potvrde mentorima o postignućima njihovih učenika (plasiranih u 10% najuspješnijih sudionika za svaku od kategorija). S obzirom na to da su podaci o mentorima učenika poznati isključivo u školi koju učenik polazi, za takvu potvrdu mentori se mogu obratiti ravnateljima škole.

                                                           Povjerenstvo za natjecanje Klokan bez granica

ARHIVA
Arhiva je dostupna ovdje.

Obavijesti

Obavijest povjerenicima 20. svibnja 2024.
- Poštovani povjerenici,zahvaljujemo vam što ste organizirali sudjelovanje učenika vaše škole na Međunarodnom matematičkom natjecanju „Klokan bez granica“. Pod pokroviteljstvom Hrvatskog… Više
- Možete pogledati ovdje. Više
- Možete pogledati ovdje. Više
Klokan 2023. – plaćanje 9. veljače 2023.
- Škole koje plaćaju preko računa škole uplate trebaju izvršiti do 17. 2. 2023., a račune će dobiti naknadno, u roku… Više
Klokan bez granica 2023. 8. siječnja 2023.
- Vremenik Klokana bez granica 2023. možete vidjeti ovdje. Više
- Konačne rezultate kao i zadatke i rješenja ovogodišnjeg natjecanja "Matematički klokan" možete vidjeti ovdje. Više
- Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva 17. ožujka 2022. godine će se po dvadeset i četvrti put održati Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez… Više
- 17. 3. 2022. - natjecanje Klokan bez granica 17. 4. 2022. - objava rješenja na mrežnim stranicama HMD-a 25. 4.  - objava… Više