Međunarodna udruga “Klokan bez granica” okuplja predstavnike  više od 80 država svijeta. Njezin je cilj popularizirati matematiku, razvijati interes za matematiku i prirodne znanosti te logičko i kombinatoričko mišljenje. Glavna joj je zadaća organizacija natjecanja “Matematički klokan”. Namjera je motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa. U državama članicama natjecanje se održava svake godine treći četvrtak u mjesecu ožujku.

Natjecanje

Na natjecanju učenici rješavaju 12 ili 24 zadatka s ponuđenih 5 odgovora od kojih je samo jedan točan. Učenici drugih i trećih razreda osnovne škole (kategorije Pčelica i Leptirić)  rješavaju 12 zadataka za 60 minuta. Učenici ostalih razreda osnovne i srednje škole rješavaju 24 zadatka za 75 minuta. Zadaci su razvrstani u tri stupnja težine (zadaci za 3, 4 i 5 bodova).

Svaki učenik koji se prijavi na natjecanje dobiva “poklon za sve” – torticu, kalendarić i kemijsku olovku. Najuspješnijih 10 % učenika dobiva i nagradu.

Međunarodno natjecanje “Klokan bez granica” je natjecanje namijenjeno popularizaciji matematike i ne provodi se u strogo kontroliranim uvjetima kao se to radi u slučajevima Školskog, Županijskog i Državnog natjecanja iz matematike. Stoga se ne prikupljaju podaci o mentorima niti HMD izdaje potvrde mentorima o postignućima njihovih učenika (plasiranih u 10% najuspješnijih sudionika za svaku od kategorija). Obzirom da su podaci o mentorima učenika poznati isključivo u školi koju učenik polazi, za takvu potvrdu mentori se mogu obratiti ravnateljima škole.

Svi učenici osnovnih i srednjih škola počevši od 2. razreda osnovne škole mogu se prijaviti na natjecanje. Učenike na natjecanje prijavljuje povjerenik iz škole koju učenik pohađa. Uz prijavu, učenici plaćaju povjereniku 15 kn za sudjelovanje. Prikupljena se sredstva koriste za organizaciju, pripremu zadataka, simbolične poklone svim natjecateljima i nagrade najuspješnijima. Individualne prijave učenika nisu moguće.

Učenici rješavaju zadatke i ispunjavaju obrasce s odgovorima u školi koju pohađaju.

ZAŠTITA PODATAKA

Sve informacije vezane za zaštitu podataka svih sudionika matematičkih natjecanja u organizaciji HMD-a možete pronaći na https://natjecanja.math.hr/zastita-podataka/.

Pravila natjecanja “Klokan bez granica”

Obavijesti

- Konačne rezultate kao i zadatke i rješenja ovogodišnjeg natjecanja "Matematički klokan" možete vidjeti ovdje. Više
- Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva 17. ožujka 2022. godine će se po dvadeset i četvrti put održati Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez… Više
- 17. 3. 2022. - natjecanje Klokan bez granica 17. 4. 2022. - objava rješenja na mrežnim stranicama HMD-a 25. 4.  - objava… Više