Zvuči jednostavno – a još nije riješeno!

doc. dr. sc. Franka Miriam Brueckler

Sažetak

Mnogi misle da je matematika skup pravila koja su utvrđena i koja se primjenjuju u raznim situacijama, ali da se ne razvija dalje. Poneko možda i misli da u matematici više nema otvorenih problema, pitanja na koja nije dan odgovor. Kroz šest kratkih, međusobno neovisnih, predavanja upoznat ćete šest primjera da prethodno mišljenje nije točno, šest zadataka koji se lako objasne, djeluju jednostavno, a do dana današnjeg nitko nije našao njihovo rješenje (niti pokazao da nisu rješivi):

1. Collatzova hipoteza: Ako krenemo od bilo kojeg prirodnog broja, računajući po jednostavnom pravilu, hoćemo li prije ili kasnije sigurno dobiti 1?

2. Problem pomicanja kauča: Koje su dimenzije najvećeg kauča koji se može provući kroz hodnik dane širine koji ima jedno skretanje za pravi kut?

3. Problem upisanog kvadrata: Može li se u svaku krivulju ucrtati kvadrat kojemu su sva četiri vrha na toj krivulji?

4. Problem aperiodične pločice: Postoji li oblik pločice čijim kopijama se pod može popločati isključivo neperiodički, dakle bez ponavljanja uzorka u jednakim razmacima?

5. Goldbachova hipoteza: Može li se svaki paran broj veći od 2 zapisati kao zbroj dva prosta broja?

6. Kvadratni magični kvadrat: Postoji li 3×3 magični kvadrat sastavljen od kvadrata devet različitih prirodnih brojeva?


U okviru Večeri matematike koja se održava u vrtićima, školama i na fakultetima širom Hrvatske, u četvrtak, 1.12.2022. na RIT Croatia, Damira Tomljanovića Gavrana 15, 10000 Zagreb (Bundek centar) održat će se dvije radionice: 

Nisam ja za matematiku, meni više leže jezici

Voditelj radionice: dr. sc. Kristijan Tabak

Vrijeme: 1. prosinca 2022., 17:30 – 19:00

Izjava iz naziva ove radionice nešto je s čime se često susrećemo.  Na ovom predavanju razbit ćemo mitove oko vezane uz matematičko mišljenje i pojasniti zašto se toliko mučimo s matematikom. Osvrnut ćemo se na samu narav matematičkog mišljenja, njegova svojstva te objasniti zašto toliko puno ljudi osjeti nelagodu ili nesigurnost pri spominjanju matematike. 

U predavanju ćemo pokušati promijeniti narativ i poimanje matematike i njene veze sa našom stvarnošću. Prikazat ćemo obilje zanimljivih i, nadamo se, poučnih primjera. 

Radionica je prvenstveno namijenjena srednjoškolcima, ali mogu se pridružiti i studenti. Za više informacija, molimo kontaktirajte naš Ured za upise na [email protected], tel: (0)1 643 9100

Zašto biznis ne može bez matematike?

Voditeljica radionice: dr. sc. Kristina Šorić

Vrijeme: 1. prosinca 2022., 19:00 – 20:30

U okviru radionice promatrat će se problem optimizacije u jednoj proizvodnoj kompaniji koja želi poslovati na efikasan i efektivan način. Definirat će se matematički problem optimalnog planiranja nabave i proizvodnje s ciljem minimizacije troškova proizvodnje uz zahtjeve zadovoljavanja potražnje kupaca i poštivanja ograničenih kapaciteta.  

Radionica se sastoji iz prezentacije poslovnih koncepata poduzeća, tipova podatkovne analitike u biznisu, matematičkog modeliranja, te rada na računalima kako bi se kreirala Excel datoteka s ulaznim parametrima, funkcijom cilja i ograničenjima u obliku jednadžbi i nejednadžbi. Da bi se problem riješio, koristit će se dodatak Excelu, Excel Solver. Nakon dobivanja optimalnog rješenja, provest će se ekonomska analiza i diskusija.  

Radionica je prvenstveno namijenjena srednjoškolcima, ali mogu se pridružiti i studenti. Za više informacija, molimo kontaktirajte naš Ured za upise na [email protected], tel: (0)1 643 9100


SAPUNICA I STEINEROV PROBLEM

prof. dr. sc. Željka Milin-Šipuš,
izv. prof. dr. sc. Ema Jurkin,
doc. dr. sc. Ljiljana Primorac Gajčić,
dr. sc. Ivana Filipan

Vrijeme: četvrtak, 1. 12. 2022., 17 – 18 sati

Mjesto: Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Pierottijeva 6prostorija V112

Prijava: poslati ime i prezime na [email protected]

Steinerovog problema je problem pronalaska najkraćeg puta između različitih točaka u ravnini i prostoru. Na radionici ćemo promatrati rješenja Steinerovog problema  uz pomoć sapunice. Uz Steinerov problem  na radionici ćemo promatrati mjehuriće i plohe od sapunice, te ih matematički opisati. Pokazat ćemo da se dobiveni oblici mogu shvatiti kao rješenja izoperimetrijskog problema, tj. problema određivanja plohe najmanje površine sa zadanim rubom, odnosno određivanja zatvorene plohe najmanje površine koja omeđuje zadani volumen. Sudionici radionice će pomoću pribora i sapunice pronalaziti rješenja predstavljenih problema te dobivati poznate minimalne plohe kako što su katenoid, helikoid, Scherkova ploha…


Photomath i Večer matematike

Photomath će i ove godine podržati projekt Večer matematike, događaj koji okuplja više od 100 000 učenika, roditelja, profesora i matematičara-entuzijasta diljem Republike Hrvatske, a kojeg po 10. put organizira Hrvatsko matematičko društvo.

Prvi #webinar Photomatha namijenjen je srednjoškolcima i studentima (ali dobrodošli su svi zainteresirani). 🎤

Sudionici će saznati više o važnosti algoritamskog načina razmišljanja za posao i karijeru, animacijama i poslu kreatora animacija u Photomathu, vidjeti kako izgleda alat u kojem se izrađuju animacije pomoću blok programiranja, a na kraju će biti i prilike za pitanja te nagradna igra na kojoj mogu osvojiti Photomath vodootporni ruksak za laptop!

Sudjelovanje je besplatno uz obaveznu prijavu ovdje.

Snimka: https://www.youtube.com/watch?v=ubj8Phz5UcU

Drugi webinar
Predavačice su nastavnice matematike koje rade u Math R&D timu u Photomathu. Njihov cilj je osiguravanje metodički kvalitetnog i učenicima relevantnog sadržaja, a samim time i razvoj aplikacije u svrhu pomoći pri učenju matematike. Opis: Jeste li znali da više od milijun nastavnika u svijetu već koristi Photomath u nastavi? Kroz ovo predavanje, i vi možete dobiti niz ideja i smjernica, uz konkretne primjere iz prakse, o tome kako Photomath uključiti u nastavu i njenu pripremu te učenje matematike učiniti još zanimljivijim, jednostavnijim i zabavnijim.

Snimka: https://www.youtube.com/watch?v=L6kDcE3xpyM


Večer matematike na Učiteljskom fakultetu

Učiteljski fakultet priprema izvedbu kazališta sjena za Večer matematike za vrtićku djecu i učenike prvih razreda.

Izvedba će biti dostupna od 28. 11. 2022. na sljedećem youtube kanalu:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLEMNVmV1I_BdOgV-ECnVg9njcPpevA__x


Ljepota i neobična efikasnost matematike

doc. dr. sc. Matija Bašić

Vrijeme: četvrtak, 1. 12. 2022., 18:30 – 19:30

Mjesto: Matematički odsjek PMF-a

Sažetak:

Dok je mnogima matematika bauk, matematičari ju doživljavaju iznimno korisnom, važnom, ali i lijepom. Ernest Wigner je u svom radu 1960. opisao kako je vrlo neobično i neobjašnjivo što matematički koncepti mogu efikasno opisati svijet u kojem živimo, nerijetko nadmašujući situacije za koje su ti koncepti smišljeni.

U ovom popularnom predavanju ćemo kroz nekoliko zanimljivih primjera pokazati kako matematičari razmišljaju, zašto se dive matematičkim idejama, na koji način pristupaju problemima te kako matematiku prepoznaju i primjenjuju u svakodnevnom životu. Bit će govora o matematici računalnih igara, razlikama u pristupu matematičara i fizičara, o putovanjima, vezanju čvorova, brzom bogaćenju, vremenskim paradoksima, uočavanju simetrija i drugim temama koje pokazuju da je matematika sve samo ne dosadna, teška i bez primjena. 


Večer matematike u Školskoj knjizi.

Večer matematike u Školskoj knjizi.

Dani su nogometa, a Večer je matematike! Prvi puta Školska knjiga se priključuje velikoj obitelji matematičara, onima koji se tako osjećaju, ali i onima koji se tako ne osjećaju!

Pozivamo vas na Večer matematike u Školskoj knjizi!

Kada? Četvrtak, 1. prosinca 2022., u 18 h!

Gdje? Školska knjiga, Masarykova 28 (ulaz iz veže), 3. kat – velika dvorana!

Tko? Mame, tate, djedovi, bake, sestre, braća, susjedi… i ti!

Priredili smo za vas pregršt matematičkih zagonetki, glavolomki, radionica, igara… A nagrade? Fantastične!

ČEKAMO VAS!


Večer matematike na PMF-u u Splitu

Više informacija na:

https://www.pmfst.unist.hr/10-vecer-matematike/
i
https://fb.me/e/2k2ucEqYL


Snimke predavanja:

doc. dr. sc. Mate Puljiz: Matematika i muzika

dr. sc. Kristijan Kilassa Kvaternik: Tajne prostih brojeva


Večer matematike u V. gimnaziji, Zagreb

Ističemo predavanja

  • u 12:05 Ljepota i neobična efikasnost matematike, Matija Bašić, doc. dr. sc s Matematičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu
  • u 13:05 sa Zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje:
    • Znanstveno istraživanje u Laboratoriju za vodik (H2 Lab), Doria Marciuš, mag. ing. mech.
    • Računalna dinamika fluida: Od nosa do podmornice, Luka Balatinec, mag. ing. mech.
    • Od ideje do eksperimenta – The Art of Math, Nazar Grinišin, mag. ing. mech.

Dođite u Klaićevu 1.