Stručno-metodička večer: Cardano, kubne jednadžbe i kompleksni brojevi – 1. veljače 2023.

Pozivamo vas na prvo predavanje u 2023. u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri.

Predavanje će se održati u srijedu, 1. veljače 2023. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici A002 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje naslova “Cardano, kubne jednadžbe i kompleksni brojevi” održat će Franka Miriam Brueckler.


NOVO

Za sudjelovanje na predavanju potrebna je prethodna prijava putem obrasca na poveznici. Prijaviti se možete do utorka, 31. siječnja 2023., u 23:55 sati.


Sažetak

Dok se u školskoj nastavi matematike kompleksni brojevi u pravilu uvode kako bi sve kvadratne jednadžbe bile rješive, povijesno njihova pojava nema veze s idejom traženja ne-realnih rješenja kvadratnih jednadžbi, nego s potrebom nalaženja realnih rješenja kubnih jednadžbi. U ovom ćemo predavanju saznati kako je jedna od najživopisnijih ličnosti u povijesti matematike, talijanski renesansni matematičar Girolamo Cardano, rješavajući kubne jednadžbe (i sukobljavajući se s drugim matematičarima zbog toga) prvi u povijesti prihvatio i koristio druge korijene negativnih brojeva.


O predavačici

Franka Miriam Brueckler zaposlena je kao docent na PMF-Matematičkom odsjeku, a glavni stručni i znanstveni interesi su joj povijest matematike i popularizacija matematike.