S ciljem poticanja unapređenja znanstvene i stručne komunikacije i podizanja kvalitete stručnih priloga objavljenih u izdanjima Hrvatskog matematičkog društva (HMD-a), svake dvije godine u sklopu Kongresa nastavnika matematike RH, Hrvatsko matematičko društvo objavit će imena dobitnika Priznanja Hrvatskog matematičkog društva za stručne radove.

Prilozi koji mogu biti nagrađeni

Priznanja se dodjeljuju autorima priloga na hrvatskom jeziku objavljenih u časopisima, web-stranicama, video kanalima i drugim izdanjima koje (su)izdaje HMD.  Prilozi moraju biti autorski sadržaji (članak, knjiga, snimka, intervju, izvještaj, prikaz knjige…) koji pokrivaju stručnu temu iz područja matematičkih znanosti, primjene matematike i poučavanja matematike razumljivu široj stručnoj javnosti.

Postupak izbora

Prilozi će se nagrađivati prema unaprijed utvrđenim kategorijama za svako izdanje. Postupak nominacije i izbora uključuje članove HMD-a i članove uredništva pojedinih izdanja. Izvršni odbor sukladno tehničkim mogućnostima utvrdit će pravila izbora i kategorije.

Jedan prilog može biti nagrađen samo u jednoj kategoriji, a autor može biti nagrađen za najviše jedan prilog, odnosno dva ukoliko je na oba priloga bilo više autora. Više autora istog priloga se računa kao jedan autor. Prilozi urednika ne mogu biti nominirani.

Može se provesti postupak i u posebnim kategorijama za priloge autora koji su prvi put objavili u izdanjima HMD-a te autore koji su studenti i učenici.

Nagrada

Priznanje se sastoji od potvrde i novčanog iznosa. Iznos će, ovisno o raspoloživim sredstvima, utvrditi Izvršni odbor.