Matka – što je to?

Matka  je časopis za mlade matematičare koji za potrebe učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj i dijaspori izdaje Hrvatsko matematičko društvo (HMD).  Časopis MATKA izlazi četiri puta u tijeku školske godine na blizu 300 stranica. Namijenjena je učenicima osnovnih škola i početnih razreda srednje škole, njihovim učiteljima, nastavnicima i roditeljima. Matku čitaju i stariji, i to ne samo oni koji se profesionalno bave poučavanjem djece u matematici – čitaju je oni koji matematiku vole, a žele se odmoriti uz jednostavnije probleme.

Što sadrži Matka?

U časopisu ćete naći matematičke članke iz geometrije, aritmetike i algebre, povijesti matematike, životopise naših i svjetskih matematičara, primjere primjene matematike u drugim znanostima i umjetnosti, zadatke s različitih (domaćih i stranih) natjecanja, posebne stranice za najmlađe, razbibrigu, probleme i zadatke u kojima pomaže računalo, posebno odabrane zadatke za nadarene, različite matematičke igre, mozgalice, križaljke, zagonetke, matematičke rebuse i kriptograme, razne obavijesti,  nagradni natječaj i strip.

Uredništvo Matke

Glavna i odgovorna urednica: Renata Svedrec (Zagreb)

Pomoćnica glavne urednice: Ivana Katalenac (Zagreb)

Urednice: Nikol Radović (Sisak / Seget Donji) i Tanja Soucie (Zagreb)

Korektorica: Ivana Katalenac (Zagreb)

Grafički i likovni urednik: Ninoslav Kunc (Zagreb)

Redakcijski kolegij: Sanja Antoliš (Zagreb), Željko Brčić (Vinkovci), Franka Miriam Brückler (Zagreb), Helena Car (Zagreb), Aleksandra Čižmešija (Zagreb), Milena Ćulav Markičević (Zagreb), Sanja Janeš (Čabar), Ines Kniewald (Zagreb), Maja Marić (Zagreb), Željka Milin Šipuš (Zagreb), Petar Mladinić (Zagreb), Marija Rako (Zagreb), Zvonimir Šikić (Zagreb), Amadea Šimić (Zagreb) i Vladimir Volenec (Zagreb).

Pozivamo Vas da časopis Matka preporučite svojim učenicima, te da zainteresirane na njih pretplatite. 

Cijena godišnje pretplate je 8 €. 

Časopis Matka financijski pomaže Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Dio materijala iz starih brojeva Matke dostupan je na http://hrcak.srce.hr/matka

Sadržaji, naslovnice i stripovi

Upute autorima