Predavanje Inženjerske sekcije HMD-a: Od crnog tržišta do IT divova: Izazovi privatnosti podataka i matematički okvir – 13. prosinca 2023.

U organizaciji Inženjerske sekcije HMD-a predavanje pod nazivom Od crnog tržišta do IT divova: Izazovi privatnosti podataka i matematički okvir u srijedu 13. prosinca 2023. održat će dr. sc. Tvrtko Tadić. Više o samom predavanju i kratki životopis predavača slijedi u nastavku. Predavanje će se održati uživo PMF – Matematički odsjek, Zagreb, Bijenička 30, dvorana A001 s početkom u 18h, a trebalo bi se prenositi i putem Zoom-a. Međutim, s obzirom na tehničke poteškoće koje smo imali u prenošenju prethodnog predavanja putem Zoom-a, pozvali bih sve koji mogu da uživo prisustvuju predavanju. Za prisustvovanje predavanju molimo da se prijavite do ponedjeljka 11. prosinca 2023. putem sljedeće poveznice:

HMD – predavanje 13. prosinca 2023. u 18h (google.com)

Od crnog tržišta do IT divova: Izazovi privatnosti podataka i matematički okvir

U ovom predavanju govorit će o izazovu postizanja ravnoteže između potreba pristupa osobnim i povjerljivim podatcima koji su neprocjenjivi za donošenje odluka od javnog interesa i razvoja industrijskih proizvoda, i zaštite privatnosti onih kojima ti podatci pripadaju. Ovi izazovi su posebno naglašeni u povezanom online svijetu gdje se podaci prikupljaju i daju o pojedincima i organizacijama. 

Velika količina podataka je javno dostupna na društvenim mrežama i javnim bazama podataka. Povezivanje tih podataka može dovesti pojedince u položaj da se o njima zna više nego što misle i što bi željeli. New York Times kupio je na crnom tržištu 2019. godine podatke o kretanju 12 milijuna Amerikanaca uključujući ljude zaposlene u Uredu predsjednika SAD-a i Ministarstvu obrane SAD-a. Povezivanjem tih podataka s javno dostupnim podacima uspjeli su utvrditi identitet, mjesto rada, mjesto prebivanja…  

Vidjet ćemo kako su se metode zaštite privatnosti podataka mijenjale tijekom vremena, kako one omogućuju širi pristup podacima bez narušavanja valjanosti rezultata, koje izazove predstavljaju složeni i osjetljivi skupovi podataka, kakvi zakoni o zaštiti privatnosti podataka postoje i kakva je budućnost zaštite privatnosti podataka.  

Na kraju ćemo govoriti o diferencijalnoj privatnosti – matematičkom okviru za privatnost podataka. Ovaj model koriste neke od vodećih svjetskih kompanija poput Microsofta i Googlea. 

Ovo predavanje je bazirano na nedavnoj knjizi jedne od vodećih mladih istraživačica u području privatnosti. 

O predavaču

Dr. sc. Tvrtko Tadić radi u Microsoftu na unaprjeđenju inteligentnih rješenja koristeći razne tehnike na grafovima induciranim vezama između entiteta (korisnika, dokumenata, e-mailova, sastanaka, …) u Office 365 sustavu te prenošenje rješenja u velike jezične modele. Prije toga radio je na raznim projektima u Microsoftu povezanim s lokalnim pretragama i kartama tražilice Bing, digitalnog asistenta Cortane i rudarenja znanja. Doktorirao je matematiku (vjerojatnost) na Sveučilištu Washington u Seattleu i diplomirao na smjeru Matematička statistika i računarstvo na PMF – Matematičkom odsjeku u Zagrebu.