Stručno-metodička večer: Matematika “između redaka” – 6. studenoga 2024.

Pozivamo vas na predavanje u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri.

U srijedu, 6. studenoga 2024. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici A002 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu Daria Rovan će održati predavanje naslova „Matematika “između redaka” – Istraživanja psiholoških aspekata učenja i poučavanja matematike“.


Za sudjelovanje na predavanju potrebna je prethodna prijava putem obrasca na poveznici. Prijaviti se možete do utorka, 5. studenoga 2024., u 23:55 sati.


Sažetak

S obzirom na važnost razvoja matematičkih kompetencija u današnjem svijetu, postoji široki interes za istraživanjem procesa stjecanja znanja iz matematike, uključujući i istraživanja u okviru psihologije koja su dala važan doprinos unapređenju obrazovanja u području matematike (Newcombe i sur., 2009). U izlaganju ću dati pregled istraživanja učenja i poučavanja matematike s naglaskom na dvije domene istraživanja: istraživanja motivacije za učenje matematike te istraživanja uvjerenja učitelja o učenju i poučavanju matematike. Rezultati istraživanja otvaraju važna pitanja o složenosti procesa učenja i poučavanja matematike, kako s psihološkog, tako i s matematičkog stajališta. Da bi spoznaje dobivene istraživanjima mogle doprinijeti unapređenju matematičkog obrazovanja, važno je istovremeno uzimati u obzir specifičnosti pojedinih situacija poučavanja, kao i opća načela procesa učenja.


O predavačici

Daria Rovan izvanredna je profesorica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za obrazovne studije. Izvodi nastavu iz više kolegija iz psihologije obrazovanja i razvojne psihologije za studente nastavničkih smjerova na Matematičkom i Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te na Akademiji likovnih umjetnosti. Područja interesa u njenom radu vezana su uz psihologiju obrazovanja s posebnim naglaskom na motivaciju za učenje i uključenost učenika u učenje matematike i prirodnih znanosti te profesionalni razvoj učitelja i nastavnika.