Održan 8. hrvatski matematički kongres

Osijek je bio domaćin 8. hrvatskog matematičkog kongresa, najvećeg znanstvenog okupljanja matematičara u Hrvatskoj, koje se održalo od 2. do 5. srpnja 2024. godine. Ovaj prestižni događaj, koji se organizira svake četiri godine, okupio je stručnjake iz cijelog svijeta, promovirajući razmjenu znanja i najnovijih dostignuća u matematici.

Kongres je organiziran u suradnji Hrvatskog matematičkog društva, Fakulteta primijenjene matematike i informatike Sveučilišta u Osijeku i Udruge matematičara Osijek. Tijekom četiri dana, sudionici su imali priliku sudjelovati u plenarnim predavanjima, pozvanim predavanjima, priopćenjima i poster sekcijama, pokrivajući širok spektar tema iz teorijske i primijenjene matematike. Nakon otvorenja dodijeljena je Nagrada Hrvatskog matematičkog društva “Ante Mimica”.

Među istaknutim govornicima bili su Davor Dragičević s Matematičkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Marcela Hanzer s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vlada Limić s Université de Strasbourg, Antun Milas s Department of Mathematics and Statistics, SUNY-Albany, Filip Najman s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Felix Otto s Max Planck Institute for Mathematics in the Sciences, te Peter Šemrl s Instituta za matematiku, fiziku i mehaniku u Ljubljani.

Osim bogatog znanstvenog programa, kongres je bio i prilika za umrežavanje i stvaranje novih suradnji, što je od neprocjenjive važnosti za daljnji razvoj matematičkih istraživanja i obrazovanja. Kongres je također privukao veliki broj mladih matematičara, što je ohrabrujući znak za budućnost matematike u Hrvatskoj.

Za više informacija o 8. hrvatskom matematičkom kongresu, posjetite službenu stranicu kongresa.