Održana 15. Hrvatska matematička olimpijada!

Prvi i drugi dan 15. Hrvatske matematičke olimpijade održali su se 12. i 13. svibnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Zadnja etapa natjecanja održana je 26. svibnja na FER-u. Od 31 pozvanog učenika, najboljih 9 nakon prva dva dana natjecali su se za plasman na Međunarodnu matematičku olimpijadu (IMO), a ostali učenici koji nisu maturanti borili su se za plasman na Srednjoeuropsku matematičku olimpijadu (MEMO).

Nakon uzbudljivog trodnevnog nadmetanja, izabrana su šestorica koji će Hrvatsku predstavljati na IMO-u u Bathu (UK): Kristijan Šimović, David Lang, Adrian Grbac Lacković, Jurica Špoljar, Fabijan Cikač i Emil Missoni (sva šestorica učenici su XV. gimnazije u Zagrebu).

Na MEMO u Szegedu (Mađarska) plasirali su se Emanuel Bajamić (III. gimnazija, Split), Luka Duplančić (XV. gimnazija, Zagreb), Hrvoje Valent (Gimnazija Lucijana Vranjanina, Zagreb), Patrik Cvetek (Elektrotehnička škola, Split), Fran Pilipović (XV. gimnazija, Zagreb) i Lana Milani (Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka). Luka je odustao od nastupa, te će u Mađarskoj Hrvatsku predstavljati i Maša Dobrić (XV. gimnazija, Zagreb).

Zadatke, rješenja i druge obavijesti o HMO možete pronaći na stranici Matematička natjecanja.