Radionica “Sva lica edukacijskih robota”

U sklopu projekta ICSE Science Factory, u subotu 20.4.2024. od 10 sati do 12:30 na FER-u se održala znanstvena radionica „Sva lica edukacijskih robota“. Radionica je organizirana za polaznike programa RADDAR. Tema su bili različiti edukacijski roboti koji su namijenjeni učenju i zabavi, a koje su predstavili studenti FER-a. Nakon predstavljanja robota učenici su testirali robote. Igrali su stolnu košarku u paru, tražili metu i kretali se s robotom po prostoru.

Studentice Nikolina Mužić i Petra Mažar su prikazale REV robotics robota „Zuma“, sastavljen od baterije koja napaja kontroler, dva motora na stražnjim kotačima i tablet koji prikazuje izraze lica. Robotom se upravlja s joystickom, a programiran je u Javi te uz uporabu programskih blokova. Robot ima osnovne funkcije kretanja: naprijed, nazad, lijevo i desno.

Student Josip Majer prezentirao je robot RoboMaster sastavljen od dva dijela, šasije s 4 motora i kotača te kupolom na kojoj je kamera. To je komercijalni robot za edukaciju, programiran u Pythonu. Od opreme ima i zvučnik koji prima ulaz preko kontrolera te AI funkcionalnost u svrhu praćenja ljudi, linija i markera.

Student Lovro Jakić predstavio je svog robota odnosno pametnu stolnu košarku sastavljenu od prvog hrvatskog razvojnog mikroračunala VIDI X, programiran u Arduinu, s infracrvenim senzorima koji registriraju koš, a zatim se rezultati spremaju na SD karticu i ispisuju na zaslonu na dodir.