Hrvatski istraživači riješili dva Erdőseva problema

Britanski matematičar Thomas Bloom nedavno je na web stranici “Erdős problems” sakupio nekoliko stotina zanimljivih problema koje je tijekom života postavio jedan od najpoznatijih svjetskih matematičara Paul Erdős. Hrvatski matematičari su se nedavno uspješno okušali u rješavanju nekih od tih problema. Vjekoslav Kovač je riješio problem #189, dajući negativan odgovor na pitanje Erdősa i Grahama iz 1979., o (ne)postojanju pravokutnika dane površine s istobojnim vrhovima pri svakom bojenju ravnine u konačno mnogo boja. Adrian Beker je riješio problem #356, dajući pozitivan odgovor na pitanje Erdősa i Grahama iz 1980., o postojanju “mnogo” različitih vrijednosti uzastopnih zbrojeva za pogodno odabrani rastući konačni niz.

Adrian Beker je student združenog doktorskog studija matematike i asistent na PMF – Matematičkom odsjeku Sveučilišta u Zagrebu. Završio je preddiplomski i diplomski studij matematike na University of Cambridge. Kao učenik dobio je više nagrada na natjecanjima iz matematike i informatike od koji ističemo zlatnu, srebrnu i dvije brončane medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi.

Vjekoslav Kovač redoviti je profesor na PMF – Matematičkom odsjeku Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao je na University of California Los Angeles (UCLA) i bavi se bavi se matematičkom analizom, teorijom vjerojatnosti i kombinatorikom. Akademsku godinu 2019. / 2020. proveo je kao Fulbrightov stipendist na sveučilištu Georgia Tech.