Stručno-metodička večer: Logaritamska skala – 8. ožujka 2023.

Pozivamo vas na predavanje u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri, ovaj put iznimno druge srijede u ožujku zbog kolizije sa Županijskim natjecanjem.

Predavanje će se održati u srijedu, 8. ožujka 2023. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici A002 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje naslova “Logaritamska skala” održat će Milena Ćulav Markičević i Ivana Martinić.


NOVO

Za sudjelovanje na predavanju potrebna je prethodna prijava putem obrasca na poveznici. Prijaviti se možete do utorka, 7. ožujka 2023., u 23:55 sati.


Sažetak

Jedna od aktivnosti tima nastavnika u okviru međunarodnoga projekta TIME (Teachers’ Inquiry in Mathematics Education) bila je osmisliti i pripremiti nastavni sat, realizirati ga više puta uz kolegijalno promatranje te potom analizirati opažanja, raspraviti o njima i kroz izmjene poboljšati nastavni sat. Odlučili smo se zabaviti temom Logaritamska skala, koju smo detektirali kao bitnu u svakodnevnom životu, a dovoljno neintuitivnu da je zahtjevna. Zamislili smo je kao uvod u logaritamsku funkciju, a nakon obrađene eksponencijalne funkcije, u trećem razredu srednje škole. Podijelit ćemo s vama našu zamisao i refleksiju nakon desetak pokušaja. Osim nas dvije, u timu su Daniela Beroš i Zlatko Lobor.


O predavačicama

Milena Ćulav Markičević, prof. savjetnik, i Ivana Martinić, prof. mentor, nastavnice su matematike u zagrebačkoj V. gimnaziji. Kao takve kontinuirano propitkuju svoj rad i unapređuju odgojno obrazovne procese kako bi ih prilagodile učeničkim potrebama. Želja im je da učenici na sat matematike dolaze i odlaze s veseljem, da se osjećaju sigurno griješiti i pitati, da nauče vidjeti i cijeniti svoj vlatititi napredak. Trude se da učenici primjenu matematike vide daleko izvan matematičke učionice i daleko nakon srednje škole.