Stručno-metodička večer: Uloga mentora u istraživačkim radovima iz matematike i drugih područja – 5. listopada 2022.

Pozivamo vas na prvo predavanje u školskoj godini 2022./23. u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri.

Predavanje će se održati u srijedu, 5. listopada 2022. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici A002 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje naslova “Uloga mentora u istraživačkim radovima iz matematike i drugih područja” održat će Eva Špalj.


Sažetak

U predavanju će biti predstavljena uloga nastavnika mentora u radu na projektnim zadatcima koji se provode u XV. gimnaziji.
U XV. gimnaziji se od 2010. godine provodi Projekt za darovite učenike. U okviru projekta odabrani se daroviti učenici odlučuju za područje koje ih zanima. Zatim se organiziraju u manje skupine te dogovaraju s mentorom temu kojom će se baviti. Na projektnom zadatku rade tijekom jedne ili dvije školske godine pod vodstvom mentora. Učenici rezultate projekata predstavljaju na Maloj znanstvenoj konferenciji koja se u mjesecu svibnju održava u školi.
U programu International Baccalaureate Middle Years Programme (IB MYP) koji se provodi u XV. gimnaziji učenici su obavezni u drugom razredu provesti takozvani Personal Project. Učenici odabiru temu od osobnog interesa koju istražuju kroz učenje novih vještina i znanja, rezultat projekta je odgovarajući proizvod i strukturirani izvještaj. Svaki učenik ima mentora – supervizora s kojim se redovito sastaje i koji mu pruža podršku tijekom provođenja projekta.


O predavačici

Eva Špalj u zvanju profesor izvrstan savjetnik, nastavnica je matematike u nacionalnom i međunarodnom programu u XV. gimnaziji u Zagrebu. Vanjska je suradnica na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu, Matematički odsjek u zvanju višeg predavača. Autorica je udžbenika i digitalnih sadržaja iz matematike. Bila je članica Stručne radne skupine za maturu i sudjelovala je u prvoj fazi kurikularne reforme. Sudjeluje u brojnim školskim i međunarodnim projektima.