Izvrsni rezultati hrvatske ekipe na 65. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi!

Svečanom dodjelom medalja 22. srpnja 2024. u Bathu u Engleskoj zatvorena je 65. Međunarodna matematička olimpijada. Na ovogodišnjem izdanju najprestižnijeg matematičkog natjecanja na svijetu sudjelovalo je čak 609 natjecatelja iz 108 država svijeta.
Hrvatsku su na natjecanju predstavljali Kristijan Šimović, David Lang, Adrian Grbac Lacković, Jurica Špoljar, Fabijan Cikač i Emil Missoni, svi učenici XV. gimnazije u Zagrebu. Voditelji ekipe bili su Ivan Novak i Lukas Novak, asistenti na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.
Učenici su kroz dva dana natjecanja rješavali šest iznimno zahtjevnih matematičkih problema. Ostvarili su odlične rezultate, te osvojili ukupno pet medalja i pohvalu. Kristijan, David i Fabijan su osvojili srebra, Adrian i Jurica bronce, a Emil je zaradio pohvalu. Ukupno je hrvatska ekipa osvojila odlično 35. mjesto. S obzirom da je svim članovima ovo bio prvi nastup na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi te da je naša ekipa bila među najmlađima s čak tri učenika koji su završili tek 2. razred srednje škole, možemo biti iznimno ponosni i nadati se novim izvrsnim rezultatima za koje neki od članova ekipe imaju priliku već iduće godine.