Stručno-metodička večer: Matrice kao motivacijski most prema mlađim generacijama – 6. ožujka 2024.

Pozivamo vas na predavanje u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri koje će se održati u srijedu, 6. ožujka 2024. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici A002 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje naslova “Matrice kao motivacijski most prema mlađim generacijama” održat će Tihana Strmečki i Luka Pajković.


Za sudjelovanje na predavanju potrebna je prethodna prijava putem obrasca na poveznici. Prijaviti se možete do utorka, 5. ožujka 2024., u 23:55 sati.


Sažetak

Cilj je predavanja približiti zanimljivu i intuitivnu primjenu poznatog matematičkog koncepta, koja učenicima i studentima daje prijeko potrebnu motivaciju za shvaćanje i samostalno istraživanje raznih područja matematike koja se koriste u primjeni.

Najčešća pitanja s kojima se susreće svaki predavač matematike jest: „A čemu to služi? Gdje ćemo to koristiti?“. Upravo je ta prirodna potreba za opravdanjem uvođenja matematičkih alata u edukaciju poslužila kao motivacija da se istraži primjena matričnog računa u područjima koja su bliska današnjim generacijama mladih ljudi.

Matrice i matrični račun intuitivna su i zanimljiva tema, čiji se principi relativno spretno i brzo usvajaju. Pronalaskom primjera njihovog korištenja u područjima računalne grafike, obrade fotografija i računalne animacije ne samo da su opravdale razloge učenja dotičnog gradiva, već su nadogradile vrijednost u smislu znatiželje, potrebe za samostalnim istraživanjem i većom motivacijom za programiranjem istih.


O predavačima

Tihana Strmečki diplomirala je matematiku na PMF – Matematičkom odjelu Sveučilišta u Zagrebu 2007. godine, gdje upisuje i poslijediplomski doktorski studij. Nakon radnog iskustva u ekonomskom sektoru, od 2009. godine radi na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, gdje trenutno ima zvanje više predavačice. Redovita je gošća predavačica na Escuela de Ingeniería u San Sebastianu (Španjolska). Kao glavno područje znanstvenog rada odabrala je proučavanje semantika modalne logike. Autorica je udžbenika matematike za prvu godinu veleučilišnih studija, brojnih stručnih članaka i skripti. Članica je Nadzornog odbora Hrvatskog logičkog udruženja te članica Hrvatskog matematičkog društva. Kao predavačica pohađa razne stručno-metodičke konferencije, predavanja i redovito nadograđuje svoje pedagoške vještine.

Luka Pajković rođen je u Puli u kojoj završava Gimnaziju Pula, Prirodoslovno – matematički smjer. Student je treće godine Računarstva na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. U slobodno vrijeme voli programirati, baviti se trčanjem te povremeno sviranjem saksofona.


Prezentacija s predavanja nalazi se na poveznici.