Nova knjiga u Matkinoj biblioteci “Matematička bojanka” autorice Franke Miriam Brückler

Iz predgovora:

Naslov Matematička bojanka nekome može zvučati zbunjujuće, no razmislimo na tren: Što je matematika, što su bojanke? Bojanke su knjige i knjižice s nacrtanim predlošcima, a crtama omeđene dijelove možete obojati po želji. Nekada su ti predlošci više ili manje realistični prikazi svijeta oko nas, a nekada su apstraktni uzorci koji pokazuju različite pravilnosti, poput predloška na sljedećoj stranici. Takvi apstraktni, pravilni uzorci neposredno su povezani s matematikom, ne samo jer su crte koje ih omeđuju dužine, kružnice i druge krivulje, nego i jer se svaka pravilnost može matematički opisati. Štoviše, matematiku mnogi opisuju kao znanost o strukturama, pravilnostima i uzorcima:

Matematika je znanost o uzorcima.

(Lynn Steen, američki matematičar, 1941.–2015.)

Matematičar je, poput slikara ili pjesnika, tvorac uzoraka. Ako su njegovi uzorci trajniji od njihovih, to je zato što su napravljeni od ideja.

(Godfrey Harold Hardy, engleski matematičar, 1877.–1947.)

U ovoj bojanki naći ćete dva tipa predložaka. U prvom dijelu bojanke nalaze se predlošci koje možete bojati po vlastitom nahođenju, a koji su sami po sebi matematički, tj. predstavljaju određene matematičke objekte i ideje. U drugom, glavnom, dijelu bojanke nalaze se predlošci koje treba bojati pridržavajući se određenih pravila, tj. uputa. Te upute su pisane tako da nije potrebno matematičko predznanje veće od računanja s prirodnim brojevima (a i to ne puno) i poznavanje ponekog osnovnoškolskog matematičkog pojma. Mnoge od uputa eksplicitno ni ne spominju matematiku.

Ova je bojanka prikladna za uzrast od 5. razreda osnovne škole naviše, a poneki uzorak, pogotovo iz prvog dijela, zasigurno će rado bojati i mlađi.

Ovdje možete pronaći i preuzeti besplatni komplet svih predložaka, bez komentara i uputa.

Predstavljanje knjige bit će u sklopu manifestacije Dan i noć na PMF-u (10.svibnja 2024.) te na 10. kongresu nastavnika matematike (1. ili 2. srpnja 2024.). Točne termine objavit ćemo naknadno.

Cijena knjige je 20€ i možete ju kupiti ovdje, a za članove HMD-a cijena je 15€ i možete ju kupiti ovdje.