Najava: A-lympiad natjecanje

A-lympiad je matematičko timsko natjecanje koje organizira Freudenthal Institut Sveučilišta Utrecht u Nizozemskoj. Timovi od 3 ili 4 učenika u dobi od 16 do 18 godina rješavaju zadatak – problem otvorenog tipa iz stvarnog života koji zahtijeva vještine razmišljanja višeg reda. Timovi moraju napisati rješenje u obliku pisanog izvješća.

Natjecanje se sastoji od dva kruga. Kvalifikacijski preliminarni krug se održava na nacionalnoj razini s timovima koji se natječu cijeli dan u svojim školama. U njemu sudjeluje oko 1000 timova učenika iz cijelog svijeta, Međunarodno finale u kojem se natječu odabrane ekipe održava se tijekom jednog vikenda u mjesecu ožujku u mjestu Garderen u Nizozemskoj.

Otvorena priroda zadatka podrazumijeva da timovi moraju razumjeti problem, pronaći vlastitu strategiju, koristiti se matematičkom argumentacijom, opravdati izbore i predstaviti rješenje odgovarajućim matematičkim jezikom. Vrlo je važna dobra podjela posla unutar tima i učinkovita strategija.

U natjecanje smo se prvi puta uključili 2018. godine i proveli samo prvi krug natjecanja sa dva tima. Od tada se svake godine povećava broj timova koji sudjeluju u prvome krugu. Osim učenika XV gimnazije u Zagrebu, sudjelovali su i timovi iz V. gimnazije u Zagrebu, III. splitske gimnazije, te iz Gimnazije Josipa Slavenskoga Čakovec. Nažalost, zbog pandemije se nekoliko godina nije održavalo finale, sve do 2023. kada je u Nizozemsku otputovao tim iz XV. gimnazije i osvojio treće mjesto.

Ove je godine u prvom krugu natjecanja sudjelovalo 8 timova: 4 iz XV. gimnazije, 2 iz V. gimnazije i 2 iz Gimnazije Josipa Slavenskoga Čakovec. Najboljim je proglašen jedan od timova iz XV. gimnazije koji će sudjelovati na finalnom natjecanju 15. i 16. ožujka u Garderenu, Nizozemska.

Dodatne informacije možete pronaći na https://www.uu.nl/en/education/mathematics-a-lympiad.