Predavanje Inženjerske sekcije HMD-a: Veliki jezični modeli – Što se sve promijenilo razvojem ChatGPT-a? – 28. lipnja 2023.

U organizaciji Inženjerske sekcije HMD-a predavanje pod nazivom „Veliki jezični modeli – Što se sve promijenilo razvojem ChatGPT-a?“ u srijedu 28. lipnja 2023. održat će dr. sc. Tvrtko Tadić i Marin Smiljanić. Predavanje će se održati uživo PMF – Matematički odsjek, Zagreb, Bijenička 30, dvorana A001 s početko u 18h, ali i prenositi putem Zoom-a.

U nastavku više o predavanju i predavačima, a za prisustvovanje predavanju molimo da se prijavite do ponedjeljka 26. lipnja 2023. putem sljedeće poveznice:

HMD – predavanje 28. lipnja 2023. u 18h

Veliki jezični modeli su modeli umjetne inteligencije koji su razvijeni za tumačenje i stvaranje ljudskog jezika. Ovi modeli koriste napredne pristupe strojnog učenja, kao što je duboko učenje za ispitivanje ogromnih količina tekstualnih podataka i razumijevanje obrazaca i struktura prirodnog jezika.

ChatGPT je jedan od najpoznatijih primjera velikog jezičnog modela koji se uhvatio pažnju javnosti te pokrenuo razvoj cijelog niza novih AI proizvoda. Ovaj model sposoban je generirati tečan i koherentan tekst na različitim temama i stilovima, kao i odgovarati na pitanja i voditi dijaloge s ljudima. Ovaj i drugi modeli nakon njega su također pokazali iznenađujuće sposobnosti u nekim zadacima koji zahtijevaju logičko zaključivanje, kreativnost i opće znanje. To je dovelo do upotrebe ovih modela za rane proizvode u brojnim granama industrije.

U predavanju ćemo vidjeti kako se ovi modeli koriste za razne namjene. Obraditi ćemo iduće teme:

  • Opis i razvoj velikih jezičnih modela
  • Izazovi tehničke infrastrukture za izgradnju i pokretanje ovih modela
  • Mogućnosti i ograničenja velikih jezičnih modela
  • Primjeri primjene velikih jezičnih modela u različitim područjima, kao što su pisanje teksta, analiza teksta i pisanje koda
  • Kako razviti proizvode koristeći velike jezične modele

Dr. sc. Tvrtko Tadić radi u Microsoftu na unaprjeđenju inteligentnih rješenja koristeći razne tehnike na grafovima induciranim vezama između entiteta (korisnika, dokumenata, e-mailova, sastanaka, …) u Office 365 sustavu. Prije toga radio je na raznim projektima u Microsoftu vezanim za lokalne pretrage i karte tražilice Bing, digitalnog asistenta Cortane i rudarenja znanja. Doktorirao je matematiku (vjerojatnost) na Sveučilištu Washington u Seattleu i diplomirao na smjeru Matematička statistika i računarstvo na PMF – Matematičkom odsjeku u Zagrebu.

Marin Smiljanić je CEO i suosnivač Omnisearcha. Prije toga radio je u Amazonu na razvoju digitalnog asistenta Alexe, točnije Alexinu integraciju s email servisima, te na Amazonovom oblaku (AWS) gdje je radio na skaliranju sustava koji pohranjuje više desetaka trilijuna objekata. Završio je preddiplomski studij Računarstvo i diplomski studij Telekomnikacije i informatika na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.