MEDALJE ZA HRVATSKE UČENIKE NA JUNIORSKOJ BALKANSKOJ MATEMATIČKOJ OLIMPIJADI

U Tirani je od 23. do 28. lipnja održana 27. Juniorska balkanska matematička olimpijada (JBMO) na kojoj je sudjelovalo 11 država – stalnih članica te 8 gostujućih država među kojima je bila i ekipa Hrvatske.

Našu ekipu na ovim natjecanjima čine učenice i učenici koji su završili sedmi i osmi razred osnovne škole i koji su se za to natjecanje kvalificirali putem Hrvatske juniorske matematičke olimpijade na koju bili pozvani učenici temeljem rezultata na Državnom natjecanju.

Ove su godine članovi ekipe bili Fran Čačinović (OŠ Dragutina Domjanića, Zagreb), Lovro Kličković (OŠ Šime Budinića, Zadar), Ena Novak (OŠ Jurja Habdelića, Velika Gorica), Fran Pilipović (OŠ Alojzija Stepinca, Zagreb), Matej Svilokos (OŠ Župa dubrovačka, Mlini) i Emanuel Vidović (OŠ Lotrščak, Zagreb).

Naša je ekipa ove godine polučila izvrstan uspjeh: Fran Čačinović, Ena Novak, Fran Pilipović, Matej Svilokos te Emanuel Vidović su osvojili brončane medalje. Osim što je ovo najveći ukupni broj medalja koji je hrvatska ekipa dosad osvojila na ovom natjecanju, važnost ovog rezultata posebno oslikavaju i okolnosti u kojima su naši učenici pisali test.

Naime, zbog lošeg vremena u Zagrebu je prvi let naše ekipe bio otkazan te smo autobusom stigli u Beograd. Nakon dužeg čekanja na aerodromu u pokušaju nalaženja alternativnog leta, proveli smo jedan dan u Beogradu i na dan pisanja testa, 25. lipnja, rano ujutro smo krenuli na let preko Beča do Tirane. Učenici su test počeli pisati sat vremena nakon slijetanja u Tiranu, a dva sata nakon što je test počeo za sve, uz dozvolu žirija i organizacije natjecanja. Ovim im se putem još jednom zahvaljujemo na ukazanom razumijevanju, susretljivosti i podršci oko komplikacija koje su se dogodile na našem putu.   

Cjelokupni program je bio izvrsno organiziran, a uz natjecanje je učenicima omogućio priliku za upoznavanje i zbližavanje s vršnjacima sličnih interesa iz raznih interesa, a i upoznavanje nekih kulturnih dobara Albanije.

Hrvatsko matematičko društvo organiziralo je izbor i pripremu učenika za natjecanje, a troškove puta na natjecanje kao i provedbu izbora i priprema koje su se održavale na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Zahvaljujemo Ministarstvu znanosti i obrazovanja i svima koji su pomogli u provedbi ovog projekta.

Voditelji ekipe, Kristijan Kilassa Kvaternik i Sanja Stilinović