Stručno-metodička večer: Vrijeme kao resurs u nastavi matematike – 7. prosinca 2022.

Pozivamo vas na posljednje predavanje u 2022. u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri.

Predavanje će se održati u srijedu, 7. prosinca 2022. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici A002 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje naslova “Vrijeme kao resurs u nastavi matematike” održat će Dubravka Glasnović Gracin i Goran Trupčević.


NOVO

Za sudjelovanje na predavanju potrebna je prethodna prijava putem obrasca na poveznici. Prijaviti se možete do utorka, 6. prosinca 2022., u 23:55 sati.


Sažetak

U nastavi matematike svjesni smo važnosti materijalnih resursa, poput udžbenika ili edukacijskog softvera. No, osim materijalnih, postoje i nematerijalni resursi, poput vremena koje nam treba biti na raspolaganju, kako za nastavnikovu pripremu i poučavanje, tako i za učenikovo uspješno usvajanje matematičkih koncepata. Možemo zamisliti izvrsno opremljenu matematičku učionicu, izvrsnog nastavnika i motivirane učenike, ali ako nastavnik nema dovoljno vremena na raspolaganju za poučavanje (npr. premalo sati), a učenik za učenje određenog sadržaja, ne možemo govoriti o uspješnoj nastavi matematike. U ovom predavanju će biti prikazani rezultati istraživanja o važnosti i ulozi vremena kao resursa za učenje i poučavanje matematike. U istraživanju je sudjelovalo 1252 učitelja i nastavnika, od razredne nastave do završnih razreda srednje škole. Rezultati ukazuju da neki matematički sadržaji zahtijevaju više vremena od drugih te da neki suvremeni pristupi koji se promoviraju kroz novi kurikulum također zahtijevaju mnogo više vremena, u odnosu na tradicionalne oblike.


O predavačima

Izv. prof. dr. sc. Dubravka Glasnović Gracin diplomirala je na Matematičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu, a doktorirala iz područja matematičke edukacije na Sveučilištu u Klagenfurtu u Austriji. Predavala je matematiku i informatiku u osnovnoj i srednjoj školi. Zaposlena je na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu gdje predaje kolegije vezane uz metodiku matematike. Znanstveni joj je interes istraživanje resursa za nastavu matematike (task design, istraživanje udžbenika i ostalih sredstava). Autorica je niza stručnih i znanstvenih radova te matematičkih udžbenika za razrednu nastavu. Članica je uredništva časopisa za nastavu matematike „Matematika i škola“.

Izv. prof. dr. sc. Goran Trupčević diplomirao je i doktorirao na Matematičkom odsjeku PMF-a iz područja teorije reprezentacija. Zaposlen je na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, Odsjeku u Petrinji, gdje predaje kolegije vezane uz matematiku i metodiku matematike. Njegovi znanstveni interesi vezani su uz teoriju reprezentacija i analizu matematičkih udžbenika. Glavni je urednik stručno-metodičkog časopisa „Poučak“.