Stručno-metodička večer: Matematički ili društveni, zakon je zakon! – 2. studenog 2022.

Pozivamo vas na drugo predavanje u ovoj školskoj godini u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri.

Predavanje će se održati u srijedu, 2. studenog 2022. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici A002 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje naslova “Matematički ili društveni, zakon je zakon!” održat će Ana Šutalo Barić.


Sažetak

Predavanjem će se predstaviti nekoliko ideja kako kroz nastavu Matematike obraditi međupredmetnu temu Građanskog odgoja i obrazovanja a pri tome ostvariti i predmetne ishode. Primjeri scenarija poučavanja produkt su velikog projekta kojim se pripremilo više od 250 različitih scenarija poučavanja i preko 50 digitalnih obrazovnih sadržaja kao pomoć nastavnicima u provedbi međupredmetnih tema. Teme i sadržaji iz područja Građanskog odgoja izuzetno su važne jer pripadaju općem i nužnom obrazovanju svih građana i građanki neovisno o području osobnog interesa i rada. Teme su zajedničke svima nama i njihovo bolje razumijevanje i primjena u vlastitoj okolini mogu mijenjati društva na bolje. Kako su zakoni matematike nepromjenjivi i kao takvi se moraju poštovati ukoliko želimo doći do točnog rezultata, tako i društveni zakoni moraju biti poštovani ukoliko želimo bolje i pravednije društvo.


O predavačici

Ana Šutalo Barić diplomirala je sociologiju i kroatologiju na Hrvatskim studijima. Započela je s radom u sustavu obrazovanja u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, dok posljednjih 12 godina radi u nastavi srednjoškolskog obrazovanja izvodeći nastavu Politike i gospodarstva i Etike. Trenutno je zaposlena u Elektrotehničkoj školi u Zagrebu. Radom s učenicima u brojnim izvanastavnim aktivnostima, najviše pažnje posvećuje sadržaju iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja. Sudjelovala je u projektu E-škole – uspostava sustava digitalnog zrelih škola kao voditelj izrade scenarija poučavanja za međupredmetnu temu Građanski odgoj i obrazovanje, član je Povjerenstva za izradu kurikuluma Građanskog odgoja Grada Zagreba „ZAG“ i mentor nastavnicima u pilot provedbi kurikuluma, suautorica radne bilježnice za Politiku i gospodarstvo za srednje strukovne škole i članica Povjerenstva za izradu kurikuluma Politike i gospodarstva – posebni programi.