Izvještaj s Međunarodne matematičke olimpijade 2022.

Od 6. do 16. srpnja 2022. u Oslu, Norveška, održana je 63. Međunarodna matematička olimpijada (IMO). Svaka od 104 države sudionica je sudjelovala sa najviše šest svojih najboljih srednjoškolaca, a Hrvatsku su predstavljali

  • Bernard Inkret, 4. razred, XV. gimnazija, Zagreb
  • Dorijan Lendvaj, 4. razred, XV. gimnazija, Zagreb
  • Patrick Pavić, 4. razred, XV. gimnazija, Zagreb
  • Namik Agić, 3. razred, XV. gimnazija, Zagreb
  • Janko Bušelić, 3. razred, XV. gimnazija, Zagreb
  • Matej Vojvodić, 4. razred, Gimnazija Lucijana Vranjina, Zagreb

Ekipu su vodili Matija Bašić i Vlatko Crnković.

Bernard je u svom četvrtom nastupu kompletu medalja dodao još jednu srebrnu medalju. Patrick, Namik, Janko i Matej su osvojili brončane medalje, a Dorijanu je nedostajao bod do medalje i dobio je pohvalu. Pojedinačni rezultati:

http://www.imo-official.org/year_country_r.aspx?year=2022

Ekipno je Hrvatska zauzela 34. mjesto u konkurenciji 104 države svijeta, netom ispred Bosne i Hercegovine, te Srbije. Prvo mjesto je osvojila Kina, čiji predstavnici su svi ostvarili maksimalan broj bodova. Ekipni rezultati:

http://www.imo-official.org/year_country_r.aspx?year=2022

Na Olimpijadi natjecanje traje dva dana, a svakog dana učenici rješavaju po tri zadatka: lakši, srednji i teži. Zadaci se zadaju iz četiri područja: algebra, kombinatorika, geometrija i teorija brojeva. Ova je godina specifična po izrazito dobro riješenim srednjim zadacima, što se posebno održava na vrlo visokim granicama za medalje, izrazito višim nego u zadnjih 30 godina. Tako je za zlato bilo potrebno osvojiti 34 boda, za srebro 29 bodova, a za broncu 23 od 42 boda. Za usporedbu prošle je godine bio jedan od težih testova, pa su granice za medalju bile redom 24, 19 i 12 bodova, a 2020. su granice bile 31, 24 i 15 bodova. Pregled po godinama: http://www.imo-official.org/results_year.aspx

Naši učenici su ukupno osvojili 157 bodova, što je najviše od osamostaljenja. Pregled svih rezultata hrvatskih predstavnika:

http://www.imo-official.org/country_team_r.aspx?code=HRV

Izbor, pripreme i odlazak ekipe na Olimpijadu je organiziralo Hrvatsko matematičko društvo u suradnji s mnogim volonterima (uglavnom bivšim natjecateljima), uz financiranje Ministarstva znanosti i obrazovanja. Zahvaljujemo svima koji su podržali ekipu i pratili njihov nastup u Norveškoj ovih dana.

Voditelj ekipe i koordinator HMD-a za natjecanja,

Matija Bašić