Matematika i srodne znanosti su često prisutne u filmovima i TV emisijama, bilo kao glavna tema, bilo kao dio zapleta ili vještina nekog od likova. Neki filmovi i TV emisije prikazuju stvarne matematičare i njihove doprinose znanosti, dok drugi koriste matematiku kao izvor napetosti, mašte, misterija ili humora. U ovom ćemo pregledu predstaviti neke od najboljih filmova i TV emisija koje su povezane s matematičkim znanostima i bliskim temama.

Svi posjetitelji mogu ostaviti svoje komentare ovdje.

Filmovi

Postoji mnogo filmova koji se bave matematičkim znanostima, od biografskih do znanstveno-fantastičnih. Evo nekih primjera:

Skrivene junakinje (Hidden Figures, 2016.) – Priča o tri afroameričke matematičarke koje su radile u NASA-i tijekom 1960-ih, u vrijeme utrke između SAD-a i Sovjetskog Saveza za osvajanje svemira , gdje su pomagale u izračunima i analizama vezanim uz lansiranje astronauta Johna Glenna u orbitu i drugih ključnih misija. Film ističe važnost njihovog doprinosa te pokazuje kako su se suočavale s rasizmom i diskriminacijom na radnom mjestu, te kako su se borile za priznanje i poštovanje u svojim strukama.

Pustolovine jednog matematičara (Adventures of a Mathematician, 2020.) je njemačko-poljski biografski film koji prati život i rad poljskog matematičara Stanisława Ulama koji je doprinio razvoju atomske bombe i računarstva. Film je zasnovan na istoimenoj knjizi koju je napisao sam Ulam, a režirao ga je Thorsten Klein. Film prikazuje Ulamov put od njegovog odlaska iz Poljske pred Drugi svjetski rat, preko njegovog rada na Projektu Manhattan u Los Alamosu, do njegovog kasnijeg angažmana na hidrogenskoj bombi i Monte Carlo metodi. Film istražuje i Ulamove osobne odnose, posebno njegov brak sa Francuskinjom Françoise Aron i njegovo prijateljstvo s drugim znanstvenicima poput Johna von Neumanna i Edwarda Tellera. Film je zanimljiv i poučan prikaz jednog od najvažnijih matematičara 20. stoljeća, koji je svojim otkrićima utjecao na povijest i znanost.

Mjerenje svijeta (Die Vermessung der Welt, 2015.) – Film prati život dvojice slavnih njemačkih znanstvenika, Carla Friedricha Gausssa i Alexandra von Humboldta, koji su živjeli u 19. stoljeću. Gaussov život prikazuje njegovu matematičku genijalnost, njegov odnos s obitelji i borbu s mentalnim poremećajem, dok Humboldtov život prikazuje njegovu strast prema istraživanju i prirodi te njegovu borbu s društvenim normama i obvezama.

Igra pobjednika (Moneyball, 2011.) – Američki sportski film koji govori o stvarnoj priči o Billyju Beaneu, generalnom menadžeru bejzbolskog tima Oakland A’s, koji je pokušao sastaviti konkurentan tim s malim budžetom koristeći se statističkom analizom igrača.

Dobri Will Hunting (Good Will Hunting, 1997.) – Film o genijalnom mladiću koji radi kao spremač na MIT-u, a koji ima izvanredan talent za matematiku. On se suočava sa svojim osobnim problemima uz pomoć terapeuta i profesora matematike.

Dokaz (Proof, 2005.) – Film prati život Catherine, mlade žene koja se brine za svog oca – genijalnog matematičara. Nakon očeve smrti, Catherine se susreće s Halom, bivšim studentom njenog oca, koji pokušava dešifrirati neke od očevih zapisa u potrazi za novim matematičkim teoremom. Međutim, Catherine tvrdi da je to njezin rad i boreći se s vlastitim sumnjama, počinje sumnjati u Halove motive.

21 (2008.) – Film prati glavnog lika Bena Campbella, studenta matematike na MIT-u, koji se pridružuje Blackjack timu pod vodstvom profesora Mickyja Rosenthala. Tim koristi svoje matematičke sposobnosti kako bi prevario kasina u Las Vegasu i zaradio velike količine novca.

Genijalni um (Beautiful Mind, 2001.) – Film o Johnu Nashu, američkom matematičaru koji je dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju, ali koji je također patio od paranoidne shizofrenije.

Agora (2009.) – Povijesni film koji prati život i rad Hypatije, grčke filozofkinje i matematičarke koja je živjela u 4. stoljeću u Aleksandriji. Kao učenica Platona i Aristotela, Hypatija je život posvetila istraživanju matematike, astronomije i filozofije, a njezin rad i ideje dovode je u sukob s kršćanskim fundamentalistima koji su nastojali uništiti sve što nije u skladu s njihovom vjerom.

Igra oponašanja (Imitation game, 2014.) – Film o životu i radu Alana Turinga, britanskog matematičara koji je pomogao dešifrirati njemački kod kojeg je proizvodio njemački stroj za šifriranje Enigma tijekom Drugog svjetskog rata.

Man Who Knew Infinity (2012.) – Biografski film koji prikazuje život Srinivase Ramanujana, indijskog matematičara koji je otkrio brojne matematičke teoreme prije nego što je umro u dobi od 32 godine. U središtu filma su prikazani i odnosi između Ramanujana (koji nije imao formalno matematičko obrazovanje) i (profesora sa Sveučilišta u Cambridgeu) Hardyja, koji su se spojili na planu matematike, unatoč njihovim razlikama u kulturi i načinu razmišljanja.

Teorija svega (Theory of Everything, 2014.) – Biografski film koji prati život slavnog fizičara Stephena Hawkinga i njegov odnos s prvom suprugom Jane Wilde, od njihovog upoznavanja na fakultetu do Hawkingove dijagnoze s amiotrofičnom lateralnom sklerozom. Film prikazuje borbu koju je Hawking vodio protiv teške bolesti, kao i njegova dostignuća u polju astrofizike, uključujući razvoj teorije crnih rupa i njegovu knjigu “Kratka povijest vremena”.

La habitación de Fermat (Fermatova soba, 2007.) – Triler koji prati četiri matematičara koji su pozvani u tajnu sobu kako bi riješili matematički problem, ali ubrzo otkrivaju da su zarobljeni u sobi i moraju riješiti niz složenih zagonetki kako bi preživjeli. Film se fokusira na karaktere matematičara i njihovu borbu s različitim izazovima u sobi, uključujući emocionalne napetosti i međusobne sukobe.

Crni ponedjeljak (Margin Call, 2011.) – Radnja filma prati 24-satni period u investicijskoj banci u kojoj se nalaze financijski stručnjaci koji pokušavaju riješiti problem nastao zbog loših investicija u hipotekarne zajmove. Analizom modela rizika, zaposlenici dolaze do spoznaje da će banka pretrpjeti velike gubitke te se počinju pripremati za najgori scenarij, dok ih istovremeno vodi napetost i tjeskoba zbog rizika i posljedica koje bi to moglo imati na njihove karijere.

PhD Movie (2011.), PhD Movie 2: Still in Grad School (2015.) Komični filmovi koji prate živote studenata doktorskih studija. Glavni likovi su Winston i Cecilia, koji su doktorandi na istom sveučilištu. Ovi filmovi kombiniraju humor i ozbiljnost u prikazu problema s kojima se susreću studenti doktorskih studija. Kroz prikazivanje života Winston i Cecilie na fakultetu, gledatelji mogu dobiti uvid u poteškoće i izazove koje dolaze s doktorskim studijem.

TV emisije

Matematika i srodne struke također su prisutne u mnogim TV emisijama, od edukativnih do humorističnih. Evo nekih primjera:

Zakon brojeva (Numb3rs 2005.-2010.) – Serija se fokusira na dvojicu braće – Charliea Eppsa, genijalnog matematičara koji radi na sveučilištu, i FBI agenta Dona Eppsa. Charlie koristi matematičke formule i metode kako bi pomogao Donu i njegovom timu u rješavanju kriminalističkih slučajeva u Los Angelesu.

Teorija velikog praska (The Big Bang Theory, 2007.-2019.) – Serija prati grupu prijatelja, Leonarda  i Sheldona, dvojicu fizičara koji žive u susjedstvu Penny, glavnog ženskog lika, koja želi postati glumica. Serija se bavi njihovim svakodnevnim životima i međusobnim odnosima, uključujući njihova zajednička zanimanja u znanstvenim istraživanjima, ali i nerazumijevanja u društvenim situacijama.

Mladi Sheldon (Young Sheldon, 2017. -) – Serija prati djetinjstvo glavnog lika Teorije velikog praska u Teksasu u kojem se odvijaju događaji iz. Prikazuje život Sheldona u školi i obitelji, njegove izazove u društvenom životu te njegov odnos s obitelji i prijateljima. Serija također prikazuje Sheldonov rast i razvoj u genijalca i fizičara koje poznajemo iz Teorije velikog praska.

Silicijska dolina (Silicon Valley, 2014. – ) – Humoristična serija koja prati mladog programera Richarda Hendricksa i njegove prijatelje koji pokušavaju pokrenuti svoju tehnološku tvrtku u Silicijskoj dolini. U seriji se obrađuju teme kao što su inovacija, konkurencija, novac, tehnološki napredak i etika. Richard i njegov tim pokušavaju izgraditi revolucionarni kompresijski algoritam, koji bi mogao promijeniti način na koji se podaci prenose preko interneta. Serija pruža uvid u život i kulturu u IT industriji, uključujući posebnu pozornost na inženjere i programere koji rade u tom sektoru.