Stručno-metodička večer: …manje poznate teme – 2. listopada 2024.

Pozivamo vas na predavanje u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri.

U srijedu, 2. listopada 2024. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici A002 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu Matija Bašić će održati predavanje naslova „Statistika i vjerojatnost u nastavi matematike – manje poznate teme“.


Za sudjelovanje na predavanju potrebna je prethodna prijava putem obrasca na poveznici. Prijaviti se možete do utorka, 1. listopada 2024., u 23:55 sati.


Sažetak

U predavanju ćemo se osvrnuti na teme iz statistike i vjerojatnosti koje polako ulaze u nastavu matematike, a još uvijek nisu dovoljno prilagođene za poučavanje.
Osim važnosti razlikovanja Laplaceovog modela od drugih modela vjerojatnosnih prostora, govorit ćemo o diskretnim i neprekidnim slučajnim varijablama i njihovim distribucijama, te o važnosti Centralnog graničnog teorema kao sponi između statistike i vjerojatnosti. Teorijski pojmovi i rezultati ilustrirat će se primjerima koji mogu pomoći u prevladavanju raznih poteškoća i miskoncepcija.


O predavaču

Matija Bašić je docent na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se istraživanjima u edukacijskoj matematici, te je šef Katedre za metodiku nastave matematike i informatike. Vodio je razne obrazovne projekte na europskoj razini (Erasmus+ projekti MERIA, TIME, STEMkey, Horizon projekt ICSE Science factory, projekt Financijska pismenost u suvremenom matematičkom obrazovanju). Predsjednik je Državnog povjerenstva za natjecanja iz matematike i koordinator HMD-a za međunarodna matematička natjecanja.