Radionica “Iskustvena kvaliteta imerzivnih aplikacija”

U sklopu projekta ICSE Science Factory, u subotu 27.4.2024. od 10 sati do 12:30 na FER-u se održala znanstvena radionica „Iskustvena kvaliteta imerzivnih aplikacija“. Radionica je organizirana za polaznike programa RADDAR. Učenici su posjetili Laboratorij za istraživanje iskustvene kvalitete višemedijskih usluga (MUEXLab) kojeg vodi prof. dr. sc. Lea Skorin-Kapov. Učenici su se upoznali s novim tehnologijama u području imerzivnih aplikacija kao što su virtualna stvarnost (VR) i proširena stvarnost (AR).

Učenici su isprobali VR igru „Beat Saber“ koja kombinira muzički ritam i akciju. Igraču se na glavu postavi zaslon koji sadrži dva ekrana s odvojenim lećama za svako oko, čime se stvara 3D slika. Leće prikazuju visoku rezoluciju slike s visokom frekvencijom osvježavanja slike. Igrač stoji na mjestu i po potrebi se može spuštati i dizati te micati lijevo i desno, a u ruci drži dva joysticka odnosno virtualne svjetlosne palice koje koristi za udaranje kutije odnosno muzičke note koje idu u smjeru igrača. U igri su mogući intenzivni svjetlosni efekti i brzi vizualni prikazi. Osim igre „Beat Saber“, učenicu su isprobali igre mačevanja i stolnog tenisa.

Učenici su isprobali AR aplikacije crtajući u prostoru i istraživali su Sunčev sustav. Učeniku se na glavu postavljaju AR naočale s poluprozirnim ogledalom kroz koje se vidi stvarno okruženje. U prvoj aplikaciji, učenici su pokretima ruke crtali po prostoru. U drugoj aplikaciji, učenici su vidjeli 3D modele Sunčevog sustava koje su razmještali u prostoru u odgovarajuće kutije.