11. Srednjoeuropska matematička olimpijada

U gradu Vilniusu Litvi upravo je završena jedanaesta po redu Srednjoeuropska matematička olimpijada. Olimpijada je trajala od 21. do 27. kolovoza. Hrvatsku su predstavljali

Tea Arvaj, III. gimnazija, Osijek

Aleksandra-Saša Božović, Prva gimnazija, Varaždin

Noel Lakić, Gimnazija Franje Petrića, Zadar

Ivan Sinčić, Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka

Luka Šimek, XV. gimnazija, Zagreb

Tadej Petar Tukara, XV. gimnazija, Zagreb.

Voditelji ekipe bili su Matija Bašić i Ivan Kokan. 

Na pojedinačnom dijelu natjecanja, Tadej Petar Tukara osvojio je zlatnu medalju. Ovo je četvrta godina zaredom da je jedan od hrvatskih natjecatelja postigao tako izniman rezultat na ovom natjecanju. Uz Tadejevu zlatnu medalju, predstavljajući Hrvatsku brončane medalje su osvojili Noel Lakić, Luka Šimek, Ivan Sinčić i Aleksandra-Saša Božović.

Na ekipnom dijelu natjecanja, Hrvatska je bila četvrta u konkurenciji 11 država dijeleći mjesto s ekipom Bjelorusije. Natjecanje je bilo uzbudljivo i neizvjesno, što pokazuju i rezultati. Na prvom mjestu je Poljska s istim brojem bodova kao i drugoplasirana Slovenija. Na trećem mjestu je Mađarska sa samo jednim bodom prednosti pred našom i bjeloruskom ekipom.


Detaljne informacije i fotografije s natjecanja mogu se naći na službenoj web-stranici: http://memo2017.lmnsc.lt/ 

Sljedeće godine 12. Srednjoeuropska matematička olimpijada održat će se u Poljskoj.


10. Srednjeeuropska matematička olimpijada

U gradu Vöcklabrucku u Austriji upravo je završena deseta po redu Srednjoeuropska matematička olimpijada. Olimpijada je trajala od 22. do 28. kolovoza. Hrvatsku su predstavljali Luka Banović (2.razred) i Ivan Sinčić (2.razred) iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci, Petar Nizić-Nikolac (2. razred) i Tadej Petar Tukara (2.razred) iz XV. gimnazije u Zagrebu, Lukas Novak (3.razred) iz Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu te Patrik Papac (3. razred) iz Gimnazije Dubrovnik u Dubrovniku. Voditelji ekipe bili su Stipe Vidak i Petar Bakić.

Na pojedinačnom dijelu natjecanja naši su učenici osvojili dvije zlatne (Patrik Papac i Petar Nizić-Nikolac), jednu srebrnu (Lukas Novak) i tri brončane medalje (Tadej Petar Tukara, Luka Banović, Ivan Sinčić). Iako je ovoliko dobre rezultate teško nadmašiti, hrvatska ekipa u tome je uspjela na ekipnom natjecanju, gdje su osvojili prvo mjesto s maksimalnim brojem bodova!

Obranivši time prošlogodišnji naslov, hrvatska ekipa je na najbolji mogući način završila sezonu punu izazovnih natjecanja i napornog rada na pripremama.

Detaljne informacije i fotografije s natjecanja mogu se naći na službenoj web-stranici: https://www.math.aau.at/MEMO2016/.

Sljedeće godine 11. Srednjoeuropska matematička olimpijada održat će se u Litvi.

Voditelji ekipe

Stipe Vidak i Petar Bakić


9. Srednjeeuropska matematička olimpijada

Na 9. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi održanoj od 25.8. do 31.8. u Kopru, u Sloveniji, sudjelovalo je 60 učenika iz 10 srednjoeuropskih država: Austrije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Hrvatske.

Republiku Hrvatsku predstavljali su sljedeći učenici:

Domagoj Bradač, XV. gimnazija, Zagreb,
Josip Kelava, Prva gimnazija Varaždin, Varaždin,
Andrija Mandić, XV. gimnazija, Zagreb,
Petar Nizić-Nikolac, XV. gimnazija, Zagreb,
Patrik Papac, Gimnazija Dubrovnik, Dubrovnik,
Leon Starešinić, XV. gimnazija, Zagreb.

Učenici su se natjecali pojedinačno i ekipno rješavajući zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva.

Na ekipnom dijelu natjecanja, Hrvatska je bila prva te su svi učenici hrvatske ekipe nagrađeni zlatnim medaljama. Osim što je ovo prvi put da je Hrvatska u ekipnom dijelu osvojila prvo mjesto, učenici su ostvarili posebno zapažen rezultat riješivši svih osam zadataka potpuno točno, čime su ostvarili maksimalan broj bodova.

Na pojedinačnom dijelu natjecanja učenici su također ostvarili izvrsne rezultate. Domagoj Bradač osvojio je zlatnu medalju, Leon Starešinić i Petar Nizić-Nikolac osvojili su srebrne, a Andrija Mandić brončanu medalju.

Više informacija može se naći na: http://memo2015.dmfa.si/.


 
Voditelji ekipe

Tonći Kokan i Azra Tafro


8. Srednjeeuropska matematička olimpijada

 Na 8. srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Dresdenu, u Njemačkoj, Republiku Hrvatsku predstavljali su sljedeći učenici:  

Domagoj Bradač, XV. gimnazija, Zagreb,

Kristian Vedran Budrovčan, XV. gimnazija, Zagreb,

Ivan Lazarić, Gimnazija Pula, Pula,

Lukas Novak, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Čakovec,

Josip Pupić, XV. gimnazija, Zagreb,

Kristijan Štefanec, XV. gimnazija, Zagreb.

Učenici su se natjecali pojedinačno i ekipno rješavajući zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva. Na ekipnom dijelu natjecanja, Hrvatska je bila treća u konkurenciji 10 država, te su svi učenici hrvatske ekipe nagrađeni brončanim medaljama.

Na pojedinačnom dijelu natjecanja, Ivan Lazarić iz Pule osvojio je zlatnu medalju i prvo mjesto, kao jedan od dva učenika koji su u potpunosti točno riješili sve zadatke. Ovo je prva zlatna medalja za Hrvatsku otkad postoje Srednjoeuropske matematičke olimpijade, a i rezultati ostalih učenika su izvanredni. Po prvi put svi naši predstavnici su osvojili medalju – Domagoj Bradač i Kristian Vedran Budrovčan osvojili su srebrne, a Lukas Novak, Josip Pupić i Kristijan Štefanec brončane medalje.

O iznimno velikom rezultatu govori i činjenica da je zbroj bodova svih članova hrvatske ekipe na pojedinačnom natjecanju najveći u konkurenciji svih država koje su sudjelovale na Olimpijadi.  

Više informacija može se naći na:  http://www.memo2014.de/  

Voditelji ekipe

Matija Bašić i Stipe Vidak


7. Srednjeeuropska matematička olimpijada

U Veszprému u Mađarskoj je od 22. do 28.8. održana 7. srednjoeuropska matematička olimpijada (MEMO).

Hrvatska je jedna od deset stalnih sudionica ovog natjecanja, a ove godine su nas predstavljali sljedeći učenici:

Kristian Vedran Budrovčan, XV. gimnazija, Zagreb
Ivan Lazarić, Gimnazija Pula, Pula
Mato Manović, Gimnazija Požega, Požega
Petar Orlić, XV. gimnazija, Zagreb
Daniel Paleka, Gimnazija Frane Petrića, Zadar
Josip Pupić, XV. gimnazija, Zagreb

Učenici su se natjecali pojedinačno i ekipno, a natjecanje se sastoji od rješavanja teških problemskih zadataka iz matematike. Na pojedinačnom natjecanju medalje je osvojilo najboljih 35 učenika, među kojima su Kristian Vedran Budrovčan koji je osvojio srebrnu te Daniel Paleka koji je osvojio brončanu medalju. Ivan Lazarić i Mato Manović su osvojili pohvalu za potpuno točno riješen zadatak. Ne ekipnom natjecanju, hrvatska je ekipa osvojila 8. mjesto, a ukupni pobjednik je ekipa Poljske. Više o rezultatima i natjecanju možete pronaći ovdje: http://memo2013.mik.uni-pannon.hu/competition/results

Budući da je ovo prvo međunarodno matematičko natjecanje za svakog člana ekipe, a naša je ekipa bila među najmlađima na natjecanju, možemo s pravom očekivati još puno dobrih rezultata u sljedećim godinama. Voditelji ekipe


 Tonći Kokan i Matija Bašić