Večer matematike uz Pam Harris

predavanje Reaching More Students in Less Time – snimljeno predavanje (prevedeno na hrvatski jezik)

Pam Harris, autorica je nekoliko knjiga, između ostalih, Building Powerful Numeracy, Discovering, Advanced Algebra i knjige za voditelje profesionalnog razvoja nastavnika. Pam Harris dugi niz godina radila je kao nastavnica u srednjoj školi, a trenutno predaje na Texas State University. Savjetnica je za matematičko obrazovanje od predškolskog odgoja do srednje škole, instruktorica T3 (Teachers Teaching with Technology) te autorica i koautorica nekoliko radionica za profesionalni razvoj. Pam drži predavanja i radionice na svim većim regionalnim i nacionalnim konferencijama u SAD-u i Kanadi, a sve je više pozivaju diljem svijeta. Posebno je zanima učenje otkrivanjem, osnaživanje računske sposobnosti izgradnjom vlastitih strategija računanja koje se oslanjaju na dobar osjećaj za broj i razumijevanje strukture i odnose među brojevima, strukturiranje matematički bogatih zadataka koje izgrađuju konceptualno razumijevanje, učinkovita primjena tehnologije, praćenje učeničkih postignuća te vertikalna povezanost kurikuluma. Više o Pam i njenom radu možete pronaći na https://www.mathisfigureoutable.com/

2. Q&A s Pam Harris, 7. prosinca 2023. u 14 sati UŽIVO

Obavezna prijava putem poveznice https://forms.gle/z5LpuxTankt7Lhze9

Poveznica će biti poslana svim prijavljenima elektronskom poštom!


Večer matematike na PMF-u, Zagreb

četvrtak, 07.12.2023.

od 11:00 do 13:00 sati, učionica A002 

prof. dr. sc. Željka Milin Šipuš i doc. dr. sc. Matija Bašić

Matematika i ljudsko tijelo – radionica za učenike srednjih škola

Što je zajedničko trigonometriji i uzimanju lijeka? Je li naše tijelo diskretno ili neprekidno? Kako grafički zaključivati iz medicinski relevantnih podataka? Na koji način modeliramo procese u ljudskom tijelu? Kako nam geometrija i funkcije pomažu u kreiranju stentova? To su neka pitanja koja možemo odgovoriti uz pomoć matematike i tako upoznati rad ljudskog tijela. U ovoj interaktivnoj radionici ćemo pokušati odgovoriti na postavljena pitanja (i mnoga druga), te objasniti sve veću važnost matematike u biomedicini. 

OBAVEZNA PRIJAVA https://forms.gle/AALiovs8nYHex5uq5

petak, 8. 12. 2023. u 18 sati, online

prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija

Mogu li brojevi imati ljudske osobine? – ONLINE PREDAVANJE ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA I SVE ZAINTERESIRANE

U predavanju ćete saznati kakvi su to sretni, nesretni, narcistički i još poneki drugi brojevi s ljudskim osobinama, koliko ih je i koja su njihova svojstva. PRIJAVA OBAVEZNA  https://forms.gle/ZkPk4m5UcfXZEZtj8


Večer matematike na FER-u


-obavezne prijave putem maila ili telefona-

I ove godine RIT Croatia organizira zanimljive radionice u sklopu Večeri matematike koja se održava u vrtićima, školama i na fakultetima širom Hrvatske u četvrtak, 7.12.2023. Radionice su prvenstveno namijenjene srednjoškolcima, ali mogu se pridružiti i studenti. Za više informacija i prijavu, molimo kontaktirajte naš Ured za upise na [email protected], tel: (0)1 643 9100 ili (0)20 433.

RIT Croatia – Zagreb kampus

Damira Tomljanovića Gavrana 15, 10000 Zagreb (Bundek centar).

Vrijeme/mjesto: 17:30 h, LAB 10

Voditelj radionice: Kristijan Tabak

Naslov predavanja: Grupe, polinomi i bizarni twist

Sažetak: U ovom kratkom predavanju podsjetit ćemo se osnovnih jednadžbi iz srednje škole. Tu ćemo pronaći motivaciju za uvođenje jednog od najljepših i najjednostavnijih matematičkih objekata – konačne grupe. Bit će i zanimljivih priča iz povijesti, o matematici i buntovništvu, a nakon čega će doći i jedan bizaran twist.

Vrijeme /mjesto: 19:00 h, LAB 3

Voditelj radionice: Kristina Šorić

Naslov predavanja: Matematičko modeliranje, Excel i ChatGPT

Sažetak: Radionica se sastoji iz prezentacije poslovnih problema optimizacije, njihovog matematičkog modeliranja i rješavanja. Da bi se problem riješio, koristit će se dodatak Excelu, Excel Solver. Isti će se problemi riješiti koristeći ChatGPT. Na kraju će se usporediti rezultati, interpretirati i diskutirati. 


Večer matematike na Učiteljskom fakultetu

Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu poziva vas na online predavanje povodom Večeri matematike

IGRE GRAĐENJA I KONSTRUIRANJA: ZAŠTO SU VAŽNE?

doc. dr. sc. Adrijana Višnjić Jevtić i izv. prof. dr. sc. Dubravka Glasnović Gracin

Predavanje će biti dostupno od ponedjeljka, 4. prosinca 2023. Poveznicu ćete dobiti mailom.

Prijave putem poveznice https://forms.gle/QGGgKqEE3fzPZxvD8

Igre građenja i konstruiranja sastavni su dio djetinjstva, potiču razvoj mašte i rješavanje problema u različitim situacijama. Stoga se one ubrajaju nezaobilazne aktivnosti za razvoj predmatematičkih i STEM vještina, kao i za tranziciju iz predškole u školu. U ovom predavanju predstavit ćemo igre građenja kroz dva aspekta: njihovu važnost iz pozicije pedagogije ranog djetinjstva te njihovu važnost gledano s aspekta metodike matematike. Predavanje je namijenjeno odgojiteljima, učiteljima razredne nastave, roditeljima te svima ostalima koji su zainteresirani za rano učenje matematike i STEM-a.


Večer matematike u V. gimnaziji, Zagreb

Raspored aktivnosti u Petoj u sklopu Večeri matematike možete pogledati u priloženom dokumentu. Aktivnosti su otvorene za sve zainteresirane.

Večer matematike u Splitu