Veliki skupovi podataka danas su široko dostupni. Kako bih se podaci obradili, istražili i prikazali neizbježno je korištenje računalnih rješenja za obradu podataka. Ova stranica daje pregled software-a za obradu podataka od osnovne škole do industrije. Lista nije potpuna i s vremenom će se dopunjivati.

Ovisno o razini obrazovanja / računalnim resursima ovako se može koristiti navedeni software.

RazinaMoguća rješenja
Osnovna školaJednostavne aplikacije
Data Science Editor
Geogebra
Excel
Srednja školaExcel, Python
Fakulteti / industrijaExcel, Python, R, Jupyter bilježnice
Fakulteti / industrija (naprednija razina)Napredna rješenja u oblaku

Data Science Editor

Eksperimentalni online editor koji je razvio Microsoft Research za podršku nastavi statistike u osnovnim školama. Potreban je samo pristup Internetu da bi se koristio. Ovo rješenje slično je popularnom Scratch programskom jeziku za školarce koji prvi put uče programiranje. Postoji verzija koja podržava korištenje Excel-a.

Geogebra

Popularni besplatno dostupan software za geometrijske i druge matematičke zadatke ima brojne mogućnosti za obradu podataka.

Excel

U industriji manji skupovi podataka redovito se obrađuju u Excel-u. Rezultati obrade veće količine podataka također se redovito spremaju u Excel-u. Excel je dio Office 365 ponude koju polaznici i djelatnici obrazovnog sustava mogu dobiti besplatno.

Python

Programski jezik Python, koji se uči u nekim srednjim školama, najkorišteniji je alat za obradu podataka. Posjeduje brojne dodatke za vizualizaciju i obradu podataka. Koristi se u industriji za obradu velikih količina podataka.

R

Programski jezik R razvila je akademska zajednica i posjeduje brojne dodatke koji podržavaju obradu podataka, simulacije i razne statističke modele. Jednako kao i Python besplatno je dostupan.

Rješenja u oblaku

Rad s podacima na osobnom računalu ima svoja ograničenja. Količina podataka koju se može staviti na računalo je ograničena, obrada podataka ometa druge procese na istom računalu, pristup podacima i načinu njihove obrade je ograničen na trenutnog korisnika računala…

U današnjem svijetu više ljudi radi na istom projektu s velikom količinom podataka. Ti podaci se vrlo često ne mogu, zbog količine i sigurnosnih razloga, staviti na osobno računalo. Zbog toga se podaci drže u oblaku gdje im može pristupiti više korisnika.

Primjerice Excel tablica (s podacima) može se držati u OneDrive-u i podijelit s više korisnika. Na taj način njoj može pristupiti više korisnika online i zajednički raditi na nekom projektu.

Sličan pristup je moguć s Python-om i R-om. Podaci se nalaze u nekom podatkovnom centru, dok se programi za njihovu obradu mogu izvršavati na virtualnom računalima za više korisnika istovremeno.

Više računala pristupa istom skladištu podataka u oblaku

Za više možete potražiti machine learning rješenja za Amazon Web Services, Microsoft Azure ili Google Cloud. Svaka od ovih usluga daje određen broj kredita za besplatno korištenje njihovih usluga, a akademske institucije mogu dobiti dodatne pogodnosti.

Vrlo popularno rješenje za studente i nastavnike su Jupyter bilježnice u kojima se mogu izvršavati naredbe u Python-u ili R-u na nekom udaljenom računalu koje imaju pristup zajedničkom izvoru podataka.

Povratak na stranicu Podatkovni pristup.