Popis korisne literature vezane uz temu podatkovni pristup. Ovdje se nalazi odabir zanimljivih knjiga, časopisa, dokumenata i blogova.

Knjige

Trustworthy Online Controlled Experiments : A Practical Guide to A/B Testing
Ron Kohavi, Diane Tang, Ya Xu

U ovoj knjizi vodeći ljudi Microsoft-a, Google-a i LinkedIn-a zaduženi za online eksperimente opisuju svoja praktična iskustva. Kako znati je li novo rješenje (oglasa, rangiranja, strukture web-stranice, …) bolje od prijašnjeg? Knjiga je napisana jednostavnim stilom i većinu poglavlja mogu razumjeti svi. Sadrži napredna poglavlja za stručnjake i otvorene probleme na kraju. Pregled knjige možete naći u ovom predavanju.

Doing Data Science: Straight from the Frontline
Cathy O’Neil, Rachel Schutt

Knjiga se temelji na kolegiju Uvod u podatkovnu znanost koje su autorice, inače zaposlene u industriji, držale na Columbia University-u. Kao voditeljice kolegija, autorice su dovodile razne kolege iz drugih kompanija koji su obrađivali teme s kojima se susreću u svakodnevnom poslu. Knjiga obrađuje brojne tehnike na raznim primjerima iz prakse.

Protecting Your Privacy in a Data-Driven World

Claire McKay Bowen

Privatnost podataka je aktualna tema današnjice. U ovoj knjizi autorica, na pristupačan način, opisuje izazove privatnosti podataka. Koje sve štete mogu nastati nedostatkom privatnosti i koje tehnike se mogu primijeniti kako bi se dobili korisni podaci, a ipak zaštitila privatnost korisnika.

Weapons of Math Destruction: How Big Data Increases Inequality and Threatens Democracy
Cathy O’Neil

Knjiga s liste najprodavanijih knjiga New York Times-a, govori o tome kako korištenje podataka može poći po zlu. Modele temeljene na podacima vrlo često nitko ne provjerava i nedostaju zakonski okviri. U njih polaže se veliko povjerenje. Donose se brojne važne odluke za pojedinca: od kredita, osiguranja, obrazovanja… a ti modeli mogu biti potpuno u krivu te dovesti do velikih društvenih nepravdi.

Ace the Data Science Interview
Kevin Huo, Nick Singh

Autori s iskustvom rada u IT i financijskoj industriji u ovoj knjizi opisuju kako izgleda postupak prijave, intervjuiranja i dobivanja posla podatkovnog znanstvenika. Knjiga sadrži korisne informacije od toga kako treba izgledati prijava za posao do znanja koja se očekuju od kandidata (vjerojatnost, statistika, strojno učenje, baze podataka, programiranje…). Knjiga sadrži stvarna pitanja postavljana na razgovorima za posao u brojnim poznatim kompanijama: Goldman Sachs, Spotify, Facebook. Microsoft, Uber, JP Morgan

Časopisi

Significance
Royal Statistical Society, American Statistical Association, Statistical Society of Australia

Časopis Significance objašnjava kako i zašto statistika pomaže u donošenju boljih odluka u brojnim područjima života, znanosti i industrije. Članke pišu statističari za sve koji su zainteresirani za analizu i tumačenje podataka. Časopis izaziva mitove, pruža jedinstven pogled na aktualne priče i koristi statistiku kako bih odgovorili na najteža pitanja društva.

Journal of Statistics and Data Science Education
American Statistical Association

Časopis koji se bavi pitanjima podučavanja statistike i podatkovnom pismenošću: od podučavanja statistike u osnovnoj i srednjoj školi, sveučilištima do cjeloživotnog učenja i podučavanja na radnom mjestu. Teme uključuju kurikularnu reformu, inovativne metode podučavanja i ocjenjivanja, istraživanja o razumijevanju podataka, statistike i vjerojatnosti kod učenika i studenta… Časopis je otvorenog pristupa, tj. svi članci su besplatno dostupni.

Obrazovni dokumenti

Pre-K–12 Guidelines for Assessment and Instruction in Statistics Education II
National Council of Teachers of Mathematics, American Statistical Association

Ovaj izvještaj iznosi prijedloge kako ostvariti podatkovnu pismenost u osnovnim i srednjim školama. Sada više nego ikad, nužno je da svi učenici koji završe srednju školu budu pripremljeni za život i rad u svijetu u kojem se odluke temelje na podacima. Podaci su danas prisutni kroz razne vizualizacije, izvještaje o mnogobrojnim znanstvenim istraživanjima i rezultatima statističkih modela poput uočavanja trendova i predviđanja. Statistički pismen maturant bi trebao biti u stanju kritički ocijeniti valjanost i primjenjivost zaključaka kojima je izložen.

Guidelines for Assessment and Instruction in Statistics Education College Report College Report 2016
American Statistical Association

Izvještaj daje prijedloge što i kako podučavati u uvodnim kolegijima iz statistike na visokoškolskoj razini. Predlaže se izlaganje studenata statističkom načinu razmišljanja, uključivanju stvarnih podataka i korištenju tehnologije. Također, predlaže se smanjivanje nekih teorijskih sadržaja, prestanak korištenja statističkih tablica, crtanje grafova rukom… Izvještaj sadrži preporuke kako ocijenjivati, koje skupove podataka koristiti i prijedloge tehnoloških riješenja.

Blog

mathbabe

Jedan od najpoznatijih aktivističkih blogova o podacima i sličnim temama. Autorica (dvije prethodno navedene knjige) Cathy O’Neil dugi je niz godina vodila blog u kojem je komentirala medijske natpise i aktualne podatkovne teme: obrazovanje, tržište nekretnina, osiguranja… Cathy više ne piše aktivno ali je blog zanimljiva arhiva gdje se mogu naći brojne teme.

Povratak na stranicu Podatkovni pristup.