Matematička natjecanja su događaji u kojima pojedinci ili timovi natječu se u rješavanju matematičkih problema i zagonetki. Razina težine se razlikuje i može se kretati od osnovne aritmetike do zahtjevnih naprednih tema. Svrha ovih natjecanja je poticati i izazivati ​​učenike da razviju svoje vještine rješavanja problema i da prodube svoje razumijevanje matematike.

Zatvaranje Državnog natjecanja iz matematike 2017. godine

Neki od poznatih međunarodnih natjecanja uključuju Međunarodnu matematičku olimpijadu (IMO), Europsko matematičku olimpijadu za djevojčice (EGMO) i Klokan bez granica. Ova natjecanja privlače najbolje učenike iz cijelog svijeta i pružaju im platformu za predstavljanje svojih sposobnosti i natjecanje s vršnjacima.

U Hrvatskoj domaća natjecanja provode se na školskoj, županijskoj i državnoj razini, kao i izborna natjecanja za međunarodna natjecanja.

Hrvatska matematička olimpijada

Sudjelovanje na matematičkim natjecanjima može imati mnogo koristi za učenike. Prvo, omogućuje učenicima da primijene svoje matematičko znanje i vještine na stvarnim problemima, što im pomaže da shvate relevantnost i važnost matematike u svakodnevnom životu. Drugo, natjecanja pružaju učenicima priliku da razviju svoje vještine kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, što su vrijedne vještine u bilo kojoj karijeri. Treće, učenici koji sudjeluju na natjecanjima često imaju priliku surađivati ​​s drugima koji dijele njihove interese, što im pomaže da grade odnose i uče jedni od drugih.