Međunarodno matematičko natjecanje
"Klokan bez granica" 2021.

 

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva 20. svibnja 2021. godine po dvadeset i treći put održati Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica".

Ovisno o epidemiološkoj situaciji i uvjetima škole (miješanje učenika različitih odjeljenja dozvoljeno je i za školska natjecanja) natjecanje se može provesti i u više termina tijekom dana natjecanja. S obzirom da će škole, ovisno o svojim mogućnostima, natjecanje provoditi u različitim terminima, dežurni učitelji trebaju uz obrasce s odgovorima preuzeti i listiće sa zadacima. Listiće sa zadacima treba učenicima uručiti dan poslije (u petak 21. 5. 2021.).


Uplate se mogu izvršiti najkasnije do 10.travnja 2021. godine.


 

Predavanje Inženjerske sekcije HMD-a:
Novčani tokovi u mirovinskom osiguranju

U sklopu Inženjerske sekcije HMD-a predavanje pod nazivom "Novčani tokovi o mirovinskom osiguranju" će održati Ksenija Sanjković u srijedu 3. ožujka 2021. s početkom u 18 sati. Predavanje će biti putem Zoom aplikacije. Obrazac prijave se nalazi na sljedećoj poveznici: Prijava, a prijave se zaprimaju do ponedjeljka, 1. ožujka 2021.

Napominjemo da će se predavanje snimati te će snimka naknadno biti dostupna putem web-stranice HMD-a. Ispunjavanjem prijavnice dat ćete svoju suglasnost na snimanje predavanja.

[više]


 

Sinkrono online stručno-metodičko predavanje
u ožujku 2021.

Stručna sekcija HMD-a nastavlja s organiziranjem sinkronih online stručno-metodičkih predavanja za svoje članove i sve zainteresirane nastavnike.

Sljedeće predavanje održat će se 5. ožujka 2021. s početkom u 17:00 sati putem aplikacije Zoom.

Predavanje pod nazivom

Online vrednovanja u matematici - prilike i izazovi

održat će prof. dr. sc. Blaženka Divjak, redovita profesorica u trajnom zvanju iz područja prirodnih znanosti, polja matematike, na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Planirani sažetak predavanja i kratki životopis predavačice, prof. dr. sc. Blaženke Divjak, možete pročitati ovdje.

Za prisustvovanje predavanju obavezna je prethodna prijava putem obrasca dostupnoga ovdje. Prijaviti se možete najkasnije do srijede, 3. ožujka 2021., u 17:00 sati.

Svi pravovremeno prijavljeni nastavnici e-poštom će na e-adresu navedenu prilikom prijave dobiti podatke potrebne za prisustvovanje predavanju (Zoom Meeting URL i Meeting ID).


 


Pretplata na časopise Matka i Poučak
za godinu 2021.

Hrvatsko matematičko društvo, za potrebe učenika i učitelja, izdaje časopis Matka za učenike od 3. do 8. razreda osnovnih škola te 1. i 2. razreda srednje škole. Matka izlazi četiri puta tijekom školske godine, na ukupno blizu 300 stranica. Cijena godišnje pretplate je 60 kn. Pozivamo Vas da časopis preporučite svojim učenicima, te da zainteresirane na njega pretplatite.

Za potrebe učitelja matematike od osnovnoškolske do sveučilišne razine, HMD izdaje stručno-metodički časopis Poučak. Poučak izlazi četiri puta godišnje, na više od 300 stranica. Cijena godišnje pretplate je 100 kn, a pretplatnicima Matke odobravamo 20% popusta.

Ponuda školama

Katalog izdanja - rujan 2020.

Naručiti možete i (stare i nove) knjige iz Matkine biblioteke.


 

Inženjerska sekcija - Snimka predavanja
održanog 25. studenog 2020.

Snimka predavanja koje je pod naslovom "Problem klasifikacije u poslovnoj praksi – problem nebalansiranih kategorija" u sklopu Inženjerske sekcije HMD-a održala doc. dr. sc. Petra Posedel Šimović 25. studenog 2020. objavljena je na Youtube kanala HMD-a, a možete joj pristupiti putem sljedeće poveznice.


 

Nove knjige u Matkinoj biblioteci

 

Hrvatsko matematičko društvo je u okviru Matkine biblioteke objavilo dvije nove knjige:

AHA!  Putovanje u središte problema (autor Matija Bašić)

Matematička kuhinja (autorica Franka Miriam Brückler)


 

Nagrada „Ante Mimica"

Komisija za dodjelu nagrade „Ante Mimica“ u sastavu Marcela Hanzer, predsjednica, te članovi Luka Grubišić, Pavle Pandžić, Zoran Vondraček i Vesna Županović, izvijestila je o odluci za dodjelu nagrade:

„Stigle su prijave za 5 kandidata i to su: Erna Begović-Kovač, Mario Bukal, Danijel Grahovac, Slaven Kožić i Filip Najman. Bili smo vrlo impresionirana ukupnim dojmom: svi kandidati su vrlo uspješni u svojim područjima koja su, inače, međusobno vrlo disparatna; to naravno čini odabir vrlo teškim. Zato smo se odlučili da damo prednost kandidatima čiji je rad prepoznat i izvan njihovog užeg područja; s tim u vidu su se istakla dva kandidata: Slaven Kožić i Filip Najman. Odlučili smo dati prednost Slavenu Kožiću radi predloženih radova u uistinu vrhunskim časopisima.“

 

Obrazloženje dodjele nagrade Slavenu Kožiću


 

MERIA PROJEKT

Projekt "Mathematics Education - Relevant, Interesting and Applicable (MERIA)"  financira se u sklopu Erasmus+ programa Europske Komisije. Projekt okuplja 11 partnerskih institucija iz Danske, Hrvatske, Nizozemske i Slovenije, a Prirodoslovno-matematički fakultet je koordinator projekta. Glavni cilj projekta je promovirati istraživački orijentiranu nastavu i pružiti sustavnu podršku nastavnicima u primjeni metoda orijentiranih na učenike.
 
Na poveznici možete naći knjižicu MERIA Practical Guide for Inquiry Based Mathematics Teaching.