THE SCIENCE NOMAD NA PMF-U

  

U utorak, 28. svibnja 2019. u 19 sati (Horvatovac 102a, predavaonica A1) na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gostovat će dr. Stuart Kohlhagen, poznati australski edukator, komunikator i popularizator znanosti, poznatiji kao The Science Nomad. 

Dr. Kohlhagen oržat će predavanje na temu:

Humble materials - Sticky questions - Powerful outcomes

How the science of learning and art of engagement are being translated into classrooms across the Developed and Developing World

Dr. Kohlhagen bivši je ravnatelj australske organizacije Quastacon-The National Science and Technology Centre i neumorni entuzijast s opsežnim i vrlo zapaženim međunarodnim aktivnostima i rezultatima u radu s mladima te učiteljima svih obrazovnih razina.

U organizaciji PMF-a i Veleposlanstva Australije, Dr. Kohlhagen će u Zagrebu održati predavanje na engleskom jeziku, namijenjeno učiteljima primarnog obrazovanja, učiteljima i nastavnicima tzv. STEM predmeta, visokoškolskim nastavnicima te studentima učiteljskih i nastavničkih studija.


 

HRVATSKA AKTUARSKA KONFERENCIJA

Hrvatska aktuarska konferencija će se održati 13. i 14. lipnja 2019. u Hotelu The Westin u Zagrebu. Na konferenciji će i ove godine sudjelovati uvaženi domaći i strani osigurateljni stručnjaci i znanstvenici, a prijaviti se možete do 25. svibnja 2019. putem sljedeće poveznice:

Prijava

Program Konferencije

 Ksenija Sanjković,

Predsjednica Hrvatskog aktuarskog društva


 

PRIJEDLOG IZMJENA I DOPUNA STATUTA HMD-a

JAVNA RASPRAVA

Izvršni odbor HMD-a je na svojoj sjednici 22. svibnja 2019. utvrdio tekst prijedloga Izmjena i dopuna Statuta HMD-a i donio odluku da javna rasprava o tom prijedlogu traje 30 dana do zaključno 21. lipnja 2019.

Primjedbe se dostavljaju elektroničkom poštom na adrese hmd@math.hr i hrk@math.hr najkasnije do ponoći 21. lipnja 2019. godine.

Prijedlog izmjena i dopuna Statuta

Prijedlog pročišćenog teksta Statuta


 

ODRŽANE 10. HRVATSKA MATEMATIČKA OLIMPIJADA I
3. HRVATSKA JUNIORSKA MATEMATIČKA OLIMPIJADA

Na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu su, tijekom mjeseca travnja, u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva i uz financiranje Ministarstva znanosti i obrazovanja, održane 10. Hrvatska matematička olimpijada i 3. Hrvatska juniorska matematička olimpijada, matematička natjecanja najviše razine u Republici Hrvatskoj, koja su ujedno izborna natjecanja za međunarodna matematička natjecanja.

Pobjednik 10.  Hrvatske matematičke olimpijade je Marin Varivoda, učenik Gimnazije Franje Petrića, iz Zadra, a pobjednica 3. Hrvatske juniorske matematičke olimpijade je Stella Čolo, učenica OŠ Stanovi, Zadar.


 


Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a
predavanje u svibnju 2019.

Posljednje predavanje ove školske godine u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri održano je u srijedu, 8. svibnja 2019. godine.

Predavanje pod naslovom "Ishodi učenja, praćenje i vrednovanje – primjeri iz prakse" održala je Sanja Stilinović.
 


Skupština HMD-a

Sjednica Skupštine HMD-a održana je 13. travnja 2019. godine. Na toj je sjednici izabran predsjednik, potpredsjednici, tajnik, voditelji četiriju sekcija, ostali članovi Izvršnog odbora i članovi Suda časti za mandat od sljedeće 4 godine.


 

60. Državno natjecanje iz matematike

U Poreču je od 28. do 30. ožujka održano 60. Državno natjecanje iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola. Domaćin natjecanja bila je Srednja škola Mate Blažine Labin.

Na natjecanju je sudjelovalo 262 učenika (90 iz osnovne škole, 96 iz srednje škola - vrijanta A i 76 iz srednje škole - varijanta B). Objavljeni su zadaci i rezultati natjecanja.


 

Odbor za modernizaciju

U srijedu 13.3.2019. održan je sastanak Odbora za modernizaciju HMD-a. Članovi Odbora su izvijestili o napretku u procesu modernizacije rada HMD-a. Sve više je javno dostupnih digitalnih sadržaja, članaka i snimki predavanja, a radi se i na razvoju nekih aplikacija. Razmatrani su i planovi za budućnost, koji uključuju objedinjavanje digitalnih sadržaja na webu HMD-a i aktivniju ulogu na društvenim mrežama.


 


Pretplata na časopise Matka i Poučak
za školsku godinu 2018. / 2019.

Hrvatsko matematičko društvo, za potrebe učenika i učitelja, izdaje časopis Matka za učenike od 3. do 8. razreda osnovnih škola te 1. i 2. razreda srednje škole. Matka izlazi četiri puta tijekom školske godine, na ukupno blizu 300 stranica. Cijena godišnje pretplate je 60 kn. Pozivamo Vas da časopis preporučite svojim učenicima, te da zainteresirane na njega pretplatite.

Za potrebe učitelja matematike od osnovnoškolske do sveučilišne razine, HMD izdaje stručno-metodički časopis Poučak. Poučak izlazi četiri puta godišnje, na više od 300 stranica. Cijena godišnje pretplate je 100 kn, a pretplatnicima Matke odobravamo 20% popusta.

Ponuda školama

Katalog izdanja - rujan 2018.


 

MERIA PROJEKT

Projekt "Mathematics Education - Relevant, Interesting and Applicable (MERIA)"  financira se u sklopu Erasmus+ programa Europske Komisije. Projekt okuplja 11 partnerskih institucija iz Danske, Hrvatske, Nizozemske i Slovenije, a Prirodoslovno-matematički fakultet je koordinator projekta. Glavni cilj projekta je promovirati istraživački orijentiranu nastavu i pružiti sustavnu podršku nastavnicima u primjeni metoda orijentiranih na učenike.
 
Na poveznici možete naći knjižicu MERIA Practical Guide for Inquiry Based Mathematics Teaching.