RADDAR upisi

Rad_Dar_6.jpg

Kreću upisi u RADDAR radionice iz matematike i programiranja za učenike 5.-8. razreda.
RADDAR program  FER organizira već petu godinu zajedno s XV. gimnazijom, Hrvatskim matematičkim društvom i udrugom Mladi nadareni matematičari Marin Getaldić. 
Upisnice i dodatne informacije su na webu XV. gimnazije www.mioc.hr 
Radionice se održavaju jednom tjedno u poslijepodnevnim satima u prostorijama XV. gimnazije od 16. lstopada 2017.,  a posjeti laboratorijima FER subotom. Uvodni sastanak za nove polaznike održat će se 4. 10. 2017. s početkom u 19 h u XV. gimnaziji. 
 

Stručno-metodičke večeri Nastavne sekcije HMD-a
predavanje u listopadu 2019.

Pozivamo vas na prvo okupljanje ove školske godine u organizaciji Nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri koje će se održati u srijedu, 2. listopada 2019. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 101 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Radionicu pod naslovom "Stručno usavršavanje nastavnika - iskustva projekta MERIA" održat će Sanja Antoliš, Matija Bašić, Željka Milin Šipuš i Eva Špalj.
 
Predviđeno trajanje radionice je 90 minuta. Nije potrebna prijava, samo dođite raspoloženi za učenje. Još jednom napominjemo da će se radionica održati u predavaonici 101
Završena 13. Srednjoeuropska matematička olimpijada

Na upravo završenoj 13. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (MEMO) u Pardubicama, u Češkoj (26. kolovoza – 1. rujna 2019.), sudjelovalo je 60 učenika iz 10 srednjoeuropskih država: Austrije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Hrvatske.

Republiku Hrvatsku predstavljali su sljedeći učenici:
Vedran Cifrek, XV. gimnazija, Zagreb
Matej Ljubičić, XV. gimnazija, Zagreb
David Mikulčić, XV. gimnazija, Zagreb
Krešimir Nežmah, XV. gimnazija, Zagreb
Gabrijel Radovčić, XV. gimnazija, Zagreb
Lovro Vladić, XV. gimnazija, Zagreb.

Šestu godinu zaredom jedan od hrvatskih natjecatelja osvojio je zlatnu medalju na pojedinačnom natjecanju. Ove godine taj izniman uspjeh postigao je Krešimir Nežmah. I ne samo to! Krešimir je imao više bodova od svih drugih natjecatelja te postao APSOLUTNI POBJEDNIK, i njemu u čast izvedena je hrvatska himna.

Drugi članovi ekipe također su ostvarili odličan rezultat: David Mikulčić, Vedran Cifrek i Gabrijel Radovčić osvojili su srebrne, a Lovro Vladić brončanu medalju. Mateju Ljubičiću je ista medalja izmaknula za samo jedan bod.

Na ekipnom natjecanju naša je ekipa zauzela 6. mjesto. Prvo mjesto osvojila je Poljska, drugo Mađarska, a treće Njemačka.

Voditelji ekipe Ivan Kokan i Matko Ljulj


 

Mediteransko natjecanje mladih matematičara (MYMC) 

Hrvatska ekipa u sastavu Jakov Ljubičić (Gimnazija Lucijana Vranjanina, Zagreb), Maja Drmač (XV. gimnazija Zagreb), Martin Josip Kocijan (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Čakovec) i Nora Ivić (III. gimnazija Split, Split) pod vodstvom prof. Anete Copić iz XV. gimnazije sudjelovala je na Mediteranskom natjecanju mladih matematičara (MYMC) u Napulju od 17. do 20. srpnja i osvojila brončanu medalju (5. mjesto) u konkurenciji od 17 zemalja.


 

Završena 60. Međunarodna matematička olimpijada (IMO)

Od 10. do 22. 7. 2019. u Bathu, u Ujedinjenom Kraljevstvu, održana je 60. Međunarodna matematička olimpijada. Republiku Hrvatsku predstavljali su Marin Varivoda, Noel Lakić (obojica učenici Gimnazije Franje Petrića, Zadar), Ivan Vojvodić, Bernard Inkret, Daniel Širola (svi učenici XV. gimnazije, Zagreb) i Luka Bulić-Bračulj (učenik III. gimnazije, Split). Voditelji ekipe bili su Ivan Krijan i Borna Vukorepa.

Ivan Vojvodić, Bernard Inkret i Noel Lakić s ovogodišnje Međunarodne matematičke olimpijade u Hrvatsku donose brončane medalje, a Daniel Širola, Marin Varivoda i Luka Bulić-Bračulj dobili su pohvale.

Na Olimpijadi je sudjelovao 621 natjecatelj iz 112 zemalja, a u ukupnom poretku Hrvatska je zauzela 42. mjesto. 


 


Pretplata na časopise Matka i Poučak
za školsku godinu 2019. / 2020.

Hrvatsko matematičko društvo, za potrebe učenika i učitelja, izdaje časopis Matka za učenike od 3. do 8. razreda osnovnih škola te 1. i 2. razreda srednje škole. Matka izlazi četiri puta tijekom školske godine, na ukupno blizu 300 stranica. Cijena godišnje pretplate je 60 kn. Pozivamo Vas da časopis preporučite svojim učenicima, te da zainteresirane na njega pretplatite.

Za potrebe učitelja matematike od osnovnoškolske do sveučilišne razine, HMD izdaje stručno-metodički časopis Poučak. Poučak izlazi četiri puta godišnje, na više od 300 stranica. Cijena godišnje pretplate je 100 kn, a pretplatnicima Matke odobravamo 20% popusta.

Ponuda školama

Katalog izdanja - lipanj 2019.


 

Završena Juniorska balkanska matematika olipijada

Od 20. do 25. lipnja 2019. u Agrosu na Cipru održana je 23. Juniorska balkanska matematička olimpijada (JBMO). Na natjecanju su sudjelovali učenici iz 16 država, njih 97. Osim zemalja regije, sudjelovali su i natjecatelji iz Francuske, Kazahstana, Azerbajdžana, Saudijske Arabije i Ekvadora. 

Hrvatska ekipa sastojala se od četvoro učenika osmih razreda osnovne škole:
- Namik Agić, OŠ Krune Krstića, Zadar
- Stella Čolo, OŠ Stanovi, Zadar
- Marko Dorčić, OŠ Alojzija Stepinca, Zagreb
- Emanuel Tukač, OŠ Breznički Hum, Breznički Hum

Voditeljice ekipe bile su Ana Ostojić i Mea Bombardelli.
 

Na svom prvom sudjelovanju na nekom međunarodnom natjecanju, Namik, Stella i Emanuel su osvojili brončane medalje. U slobodno vrijeme učenici su uživali u druženju s vršnjacima, društvenim igrama, kupanju, istraživanju lokalne gastronomije, obilasku tvornice ruža te izletu u Limassol.
Sudjelovanje hrvatske ekipe na natjecanju organiziralo je Hrvatsko matematičko društvo, a financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.


 

Međunarodni dan matematike (IDM) 

 

International Mathematical Union vodi projekt čiji cilj je da UNESCO 14. ožujka proglasi Međunarodnim danom matematike (IDM). Za sad je  14. ožujka kao Međunarodni dan matematike usvojilo  Izvršno vijeće UNESCO-a. Sljedeći korak će biti na zasjedanju Generalne konferencije UNESCO-a u studenom 2019. godine. Ako ideja bude usvojena, prva službena proslava održat će se 2020. godine u sjedište UNESCO-a u Parizu u petak 13. ožujka 2020. godine, jer je 14. ožujka subota.

Službeni IDM logo sada se može naći na IDM web stranici  www.idm314.org

Uskoro će biti dostupne verzije na nekoliko jezika.

Tema 2020. godine je "Matematika je posvuda". Primjeri tema vezanih uz sljedeće podteme mogu se naći na IDM webu:

• Matematika  u znanosti i tehnologiji.

• Matematika u organizaciji civilizacije.

• Matematika je ključna za ispunjavanje ciljeva UN-a za održivi razvoj.

• Matematika je posvuda u svemu što radite.

• Pričajte mi o nekoj aktivnosti ili području i reći ću vam gdje je matematika.


 

Na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru održana
1. (konstituirajuća) sjednica novoga Odbora
Stručne sekcije HMD-a

 

U petak, 14.6.2019., na Veleučilištu Lavoslav Ružička održana je 1. (konstituirajuća) sjednica Odbora Stručne sekcije Hrvatskoga matematičkoga društva u novom sazivu.

Članove Odbora dočekao je i srdačno pozdravio dekan Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru dr.sc. Željko Sudarić, viši predavač (slika 1, slika 2, slika 3, slika 4, slika 5). Dekan Sudarić je zahvalio Odboru na izboru Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru za mjesto održavanja 1. sjednice Odbora, te izrazio nadu da je ova sjednica početak uspješne suradnje Veleučilišta Lavoslav Ružička i Stručne sekcije HMD-a koja će se manifestirati u obliku održavanja drugih sjednica, ali i stručnih skupova i kolokvija u organizaciji Stručne sekcije HMD-a na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru.

Pročitajte više...

U ime Odbora Stručne sekcije HMD-a:

voditelj Stručne sekcije HMD-a

mr.sc. Bojan Kovačić, viši predavač


 

ODRŽANE 10. HRVATSKA MATEMATIČKA OLIMPIJADA I
3. HRVATSKA JUNIORSKA MATEMATIČKA OLIMPIJADA

Na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu su, tijekom mjeseca travnja, u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva i uz financiranje Ministarstva znanosti i obrazovanja, održane 10. Hrvatska matematička olimpijada i 3. Hrvatska juniorska matematička olimpijada, matematička natjecanja najviše razine u Republici Hrvatskoj, koja su ujedno izborna natjecanja za međunarodna matematička natjecanja.

Pobjednik 10.  Hrvatske matematičke olimpijade je Marin Varivoda, učenik Gimnazije Franje Petrića, iz Zadra, a pobjednica 3. Hrvatske juniorske matematičke olimpijade je Stella Čolo, učenica OŠ Stanovi, Zadar.


 


Skupština HMD-a

Sjednica Skupštine HMD-a održana je 13. travnja 2019. godine. Na toj je sjednici izabran predsjednik, potpredsjednici, tajnik, voditelji četiriju sekcija, ostali članovi Izvršnog odbora i članovi Suda časti za mandat od sljedeće 4 godine.


 

Odbor za modernizaciju

U srijedu 13.3.2019. održan je sastanak Odbora za modernizaciju HMD-a. Članovi Odbora su izvijestili o napretku u procesu modernizacije rada HMD-a. Sve više je javno dostupnih digitalnih sadržaja, članaka i snimki predavanja, a radi se i na razvoju nekih aplikacija. Razmatrani su i planovi za budućnost, koji uključuju objedinjavanje digitalnih sadržaja na webu HMD-a i aktivniju ulogu na društvenim mrežama.


 

MERIA PROJEKT

Projekt "Mathematics Education - Relevant, Interesting and Applicable (MERIA)"  financira se u sklopu Erasmus+ programa Europske Komisije. Projekt okuplja 11 partnerskih institucija iz Danske, Hrvatske, Nizozemske i Slovenije, a Prirodoslovno-matematički fakultet je koordinator projekta. Glavni cilj projekta je promovirati istraživački orijentiranu nastavu i pružiti sustavnu podršku nastavnicima u primjeni metoda orijentiranih na učenike.
 
Na poveznici možete naći knjižicu MERIA Practical Guide for Inquiry Based Mathematics Teaching.