Poziv na predstavljanje knjige

Prirodoslovci i matematičari

  

image002.png


 

Stručno-metodičko predavanje u studenom 2017.

 

Treće predavanje u 2017. godini održat će se u petak, 24.11.2017., u 17:00 sati u dvorani 004 Matematičkoga odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, Bijenička 30.

Predavanje pod nazivom

Limes funkcije - o metodičkim pristupima u visokoškolskoj nastavi matematike

održat će prof.dr.sc. Aleksandra Čižmešija, dekanica Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i redovita profesorica na Matematičkom odsjeku istoga fakulteta.

Sažetak predavanja i životopis predavačice, prof.dr.sc. Aleksandre Čižmešije, možete pročitati ovdje.


 

STRUČNO-METODIČKE VEČERI NASTAVNE SEKCIJE HMD-a

predavanje u studenom 2017.

 Najavljujemo sljedeće predavanje u organizaciji nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri. Predavanje će se održati u srijedu 8. studenog 2017. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.


Predavanje pod naslovom "CSI: Peta" održati će Ivana Martinić.


 

Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica" 2018.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva 15. ožujka 2018. godine u 12 sati i 30 minuta trebalo se po dvadeseti put održati Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica", no zbog Državnog natjecanja iz informatike natjecanje će se održati 22. ožujka 2017. godine u 12 sati i 30 minuta.


STRUČNO-METODIČKE VEČERI NASTAVNE SEKCIJE HMD-a

predavanje u listopadu 2017.

 

S novom školskom godinom počinje i novi niz predavanja u organizaciji nastavne sekcije HMD-a u sklopu Stručno-metodičkih večeri. Prvo predavanje će se održati u srijedu 4. listopada 2017. godine u 18 sati i 45 minuta u predavaonici 003 PMF-MO, Bijenička 30 u Zagrebu.

Predavanje pod naslovom "Što možemo učiniti da motiviramo učenike" održat će Kristina Jelena Penzar i Ana Sarić.


Sažetak


 

MERIA PROJEKT

Projekt "Mathematics Education - Relevant, Interesting and Applicable (MERIA)"  financira se u sklopu Erasmus+ programa Europske Komisije. Projekt okuplja 11 partnerskih institucija iz Danske, Hrvatske, Nizozemske i Slovenije, a Prirodoslovno-matematički fakultet je koordinator projekta. Glavni cilj projekta je promovirati istraživački orijentiranu nastavu i pružiti sustavnu podršku nastavnicima u primjeni metoda orijentiranih na učenike.
 
Na poveznici možete naći knjižicu MERIA Practical Guide for Inquiry Based Mathematics Teaching. 
 

RADDAR upisi

 
Kreću upisi u RADDAR radionice iz matematike i programiranja za učenike 5.-8. 
RADDAR program  FER organizira već petu godinu zajedno s XV. gimnazijom, Hrvatskim matematičkim društvom i udrugom Mladi nadareni matematičari Marin Getaldić. 
 
Upisnice i dodatne informacije su na webu XV. gimnazije www.mioc.hr 
 
Radionice se održavaju jednom tjedno u poslijepodnevnim satima u prostorijama XV. gimnazije od 16. lstopada 2017.,  a posjeti laboratorijima FER subotom. Uvodni sastanak za nove polaznike održat će se 4. 10. 2017. s početkom u 19h u XV. gimnaziji. 
 

VEČER MATEMATIKE 2017.

Večer matematike 2017. godine održat će se 7. prosinca u 18 sati. Nadamo se da ćete se svi dobro zabaviti uz matematiku te da ćete nam se pridružiti i ove godine.

Više o Večeri matematike i uputama za provođenje možete pročitati ovdje.

Prijave za Večer matematike već su počele ispunjavanjem online prijavnice koja je dostupna ovdje.


 

 HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI

I HRVATSKA ZAKLADA ZA ZNANOST

pozivaju Vas na predstavljanje znanstvenoga projekta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatske zaklade za znanost

Hrvatska znanstvena i filozofska baština

Predstavljanje će se održati u ponedjeljak, 18. rujna 2017. godine s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti


 


Pretplata na časopise Matka i Poučak
za školsku godinu 2017. / 2018.

Hrvatsko matematičko društvo, za potrebe učenika i učitelja, izdaje časopis Matka za učenike od 3. do 8. razreda osnovnih škola te 1. i 2. razreda srednje škole. Matka izlazi četiri puta tijekom školske godine, na ukupno blizu 300 stranica. Cijena godišnje pretplate je 60 kn. Pozivamo Vas da časopis preporučite svojim učenicima, te da zainteresirane na njega pretplatite.

Za potrebe učitelja matematike od osnovnoškolske do sveučilišne razine, HMD izdaje stručno-metodički časopis Poučak. Poučak izlazi četiri puta godišnje, na više od 300 stranica. Cijena godišnje pretplate je 100 kn, a pretplatnicima Matke odobravamo 20% popusta.

Ponuda školama

Katalog izdanja - rujan 2017.


 

11. Srednjoeuropska matematička olimpijada

U gradu Vilniusu Litvi upravo je završena jedanaesta po redu Srednjoeuropska matematička olimpijada. Olimpijada je trajala od 21. do 27. kolovoza. Hrvatsku su predstavljali

Tea Arvaj, III. gimnazija, Osijek

Aleksandra-Saša Božović, Prva gimnazija, Varaždin

Noel Lakić, Gimnazija Franje Petrića, Zadar

Ivan Sinčić, Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka

Luka Šimek, XV. gimnazija, Zagreb

Tadej Petar Tukara, XV. gimnazija, Zagreb.

 

Voditelji ekipe bili su Matija Bašić i Ivan Kokan. 

Na pojedinačnom dijelu natjecanja, Tadej Petar Tukara osvojio je zlatnu medalju. Ovo je četvrta godina zaredom da je jedan od hrvatskih natjecatelja postigao tako izniman rezultat na ovom natjecanju. Uz Tadejevu zlatnu medalju, predstavljajući Hrvatsku brončane medalje su osvojili Noel Lakić, Luka Šimek, Ivan Sinčić i Aleksandra-Saša Božović.

 

Na ekipnom dijelu natjecanja, Hrvatska je bila četvrta u konkurenciji 11 država dijeleći mjesto s ekipom Bjelorusije. Natjecanje je bilo uzbudljivo i neizvjesno, što pokazuju i rezultati. Na prvom mjestu je Poljska s istim brojem bodova kao i drugoplasirana Slovenija. Na trećem mjestu je Mađarska sa samo jednim bodom prednosti pred našom i bjeloruskom ekipom.


Detaljne informacije i fotografije s natjecanja mogu se naći na službenoj web-stranici: http://memo2017.lmnsc.lt/ 

Sljedeće godine 12. Srednjoeuropska matematička olimpijada održat će se u Poljskoj.


 

Nove medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO)

Završava 58. Međunarodna matematička olimpijada (IMO) koja se održava u Rio de Janeiru u Brazilu od 13. do 24. srpnja. Na olimpijadi sudjeluje ukupno 615 učenika iz 111 država, a članovi šesteročlane hrvatske ekipe su: 
 
Adrian Beker, 4.razred, XV. gimnazija, Zagreb
Lugo Mihovilić, 4.razred, Gimnazija Lucijana Vranjanina, Zagreb
Petar Nizić-Nikolac, 3.razred, XV. gimnazija, Zagreb    
Lukas Novak, 4.razred, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Čakovec
Borna Šimić, 3.razred, Gimnazija "Matija Mesić", Slavonski Brod
Marin Varivoda, 2.razred, Gimnazija Franje Petrića, Zadar
  
Adrian Beker i Lukas Novak osvojili su srebrne medalje, a Borna Šimić, Marin Varivoda i Petar Nizić-Nikolac brončane medalje, dok je Lugo Mihovilić osvojio pohvalu. Adrianu je ovo četvrta olimpijada, Lukasu druga, dok su ostali na IMO-u prvi put.

 
Ivan Krijan i Mea Bombardelli, voditelji ekipe

Nešto više informacija kao i službeni rezultati dostupni su na 
https://www.imo2017.org.br/
http://imo-official.org/year_info.aspx?year=2017
http://imo-official.org/team_r.aspx?code=HRV&year=2017


 

Matka PROSLAVILA 25. rođendan

 M_100.jpg

Časopis Matka proslavio je svoj 25. rođendan i jubilarni stoti broj. Tim povodom organizirali smo rođendansku veselicu, a slavlju se tom prigodom "pridružila" i nova knjiga iz  Matkine biblioteke - Čudesni svijet Matke.


Dana 24. svibnja 2017. u podne i 100 minuta, ovdje je objavljen jubilarni nagradni zadatak.

Točno rješenje nagradnog zadatka poslao je Dominik Ferketin, 5. razred, OŠ Jure Kaštelana, Zagreb. Čestitamo Dominiku kojemu će nagrada stići poštom.

Zadatak je objavljen i na facebook stranici Večeri matematike.


 


Nova knjiga u Matkinoj biblioteci

Čudesni svijet Matke

cudesni_1.png

Ovih dana iz tiska je stigla nova knjiga Matkine biblioteke – Čudesni svijet Matke – zbirka matematičkih zagonetki za velike i male. 
Zamisli Petra Mladinića oslikao je i likove “oživio” Ninoslav Kunc.  Knjiga stripova Čudesni svijet Matke obuhvaća izbor zadataka/stripova objavljenih u Matki od 46. do 100. broja i ona je prirodni nastavak objavljene knjige Zgode i mozgalice družbe Matkači koju je ilustrirala Zrinka Ostović.

 

Cijena knjige je 100 kn. Članovi HMD-a, Podmlatka HMD-a te pretplatnici časopisa Matka i Poučak knjigu mogu naručiti po cijeni od 70 kn.
Knjigu možete naručiti mailom na hmd@math.hr

 

HRVATSKA MATEMATIČKA OLIMIPIJADA 2017. 

 
Ekipe Republike Hrvatske za međunarodna matematička natjecanja određuju se na osnovu testova održanih 22. i 23. travnja,  te 6. svibnja 2017. u Zagrebu i rang-liste nastale na osnovu tih testova. Radi se o ekipama za 58. Međunarodnu matematičku olimpijadu (IMO ekipa), za 11. Srednjoeuropsku matematičku olimpijadu (MEMO ekipa) i 4. Mediteransko natjecanje mladih matematičara (MYMC).
 
Članovi IMO ekipe (6 učenika) biraju se s početka rang-liste, a nakon toga članovi MEMO ekipe (također 6 učenika) su najbolji učenici s te rang-liste koji nisu članovi IMO ekipe, niti su maturanti (maturanti nemaju pravo nastupa na MEMO-u).
Članovi ekipe za MYMC su, poštujući pravilo da ekipu čine dvije učenice i dva učenika, najbolje rangirani učenici i učenice s rang liste koji nisu članovi ni IMO ni MEMO ekipe niti maturanti.
 
 

MERIA PROJEKT

Poštovani nastavnici, 

sa zadovoljstvom Vas želimo informirati o projektu "Mathematics Education - Relevant, Interesting and Applicable (MERIA)" koji se financira u sklopu Erasmus+ programa Europske Komisije. Projekt okuplja 11 partnerskih institucija iz Danske, Hrvatske, Nizozemske i Slovenije, a Prirodoslovno-matematički fakultet je koordinator projekta. Glavni cilj projekta je promovirati istraživački orijentiranu nastavu i pružiti sustavnu podršku nastavnicima u primjeni metoda orijentiranih na učenike.  

Više informacija o projektu možete pronaći u Vijestima u prilogu, te na službenoj stranici projekta: www.meria-project.eu 

U ime projektnog tima srdačan pozdrav,

dr.sc. Matija Bašić, koordinator projekta


 

Aktivnosti Matematičkog društva "Istra" Pula

Matematičko društvo Istra poziva Vas i učenike Vaše škole na 10. FESTIVAL MATEMATIKE koji će se održati 8. SVIBNJA 2015. u Puli, u hotelu Brioni.

U prvom dijelu održat će se ekipno natjecanje EKIPA ZA 5+, a nakon toga razna predavanja i smotra učeničkih istraživačkih radova, finale projekta MATEMATIKA+ i PULA+.

Detaljnije na http://md-istra.blogspot.com/ [3]