Državno natjecanje iz matematike

Objavljen je popis učenika pozvanih na Državno natjecanje iz matematike koje će se održati u Poreču od 28. do 30. ožujka 2019. godine.

Čestitamo pozvanim učenicima i želimo im puno uspjeha.


 

Odbor za modernizaciju

U srijedu 13.3.2019. održan je sastanak Odbora za modernizaciju HMD-a. Članovi Odbora su izvijestili o napretku u procesu modernizacije rada HMD-a. Sve više je javno dostupnih digitalnih sadržaja, članaka i snimki predavanja, a radi se i na razvoju nekih aplikacija. Razmatrani su i planovi za budućnost, koji uključuju objedinjavanje digitalnih sadržaja na webu HMD-a i aktivniju ulogu na društvenim mrežama.


 

ŽUPNIJSKO NATJECANJE IZ MATEMATIKE

Dana 28. veljače 2019. održana su županijska natjecanja iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola. Donosimo zadatke i njihova rješenja.


 

REZULTATI PREDSTAVNIKA RH NA MEĐUNARODNOM MATEMATIČKOM NATJECANJU ROMANIAN MASTER
(Bukrešt, 20.-25.2.2019.)

Na upravo završenom međunarodnom matematičkom natjecanju Romanian Master održanom od 20. do 25.2.2019. godine sudjelovalo je 135 učenika iz 22 države svijeta. Na ovom prestižnom matematičkom natjecanju na kojem, u pravilu, sudjeluju ponajbolje ekipe s međunarodnih matematičkih olimpijada, sudjelovala je, po pozivu organizatora, i ekipa Republike Hrvatske, i to po četvrti put.

Ove su godine ekipu Republike Hrvatske predstavljali sljedeći učenici: Marin Varivoda i Noel Lakić, učenici Gimnazije F.Petrića, Zadar, Ilja Uzelac-Bujišić iz Vukovara, učenik Matematičke gimnazije Beograd, Krunoslav Ivanović i Andrija Tomorad, učenici XV. gimnazije Zagreb i Luka Bulić-Bračulj, učenik III. gimnazije Split.

žOvog puta naši učenici nisu uspjeli osvojiti medalju, ali su ostvarili  solidan nastup u izuzetno jakoj konkurenciji i njih petorica su nagrađeni pohvalama (redom po broju bodova: Marin Varivoda, Andrija Tomorad, Noel Lakić, Ilja Uzelac-Bujišić i Luka Bulić-Bračulj). Voditelji ekipe bili su Daniel Paleka i Vlatka Vazdar.

Odlazak na ovo natjecanje i pripreme ekipe financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, a organiziralo je Hrvatsko matematičko društvo, pri čemu su veliku pomoć u pripremama pružili i članovi Udruge Mladi nadareni matematičari „Marin Getaldić“.


 

Skupština HMD-a

Sljedeća sjednica Skupštine HMD-a bit će održana 13. travnja 2019. godine. Na toj se sjednici biraju predsjednik, potpredsjednici, tajnik, voditelji četiriju sekcija, ostali članovi Izvršnog odbora i članovi Suda časti za mandat od sljedeće 4 godine.

Prema odluci Izvršnog odbora od 13. veljače 2019. postupak kandidiranja traje do zaključno 31. ožujka 2019. Kandidature bi se trebale poslati ili poštom uz naznaku "kandidature za dužnosnike HMD-a" uz potpisanu privolu kandidata ili elektroničkom poštom na adrese hmd@math.hr  i   hrk@math.hr, s tim da se u "cc" obavezno stave i elektroničke adrese svih kandidata koji se predlažu (kako bi oni koji s tim nisu suglasni mogli na vrijeme reagirati).


 

Školsko/gradsko natjecanje iz matematike

 

Dana 28. siječnja 2019. godine održano je školsko/gradsko natjecanje iz matematike za učenike od četvrtog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole (A i B varijanta).

Objavljeni su zadaci i rješenja zadataka za učenike osnovnih škola, srednjih škola varijante A i varijante B.


 

Međunarodno matematičko natjecanje
"Klokan bez granica" 2019.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva 21. ožujka 2019. godine u 12 sati i 30 minuta će se po dvadeset i prvi put održati Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica".

Uplate se mogu izvršiti najkasnije do 12. veljače 2019. godine.

Nakon uplate molimo Vas da uplatnicu i popunjenu prijavnicu (koja je na dnu stranice)  zajedno fotografirate ili skenirate na jednom A4 papiru i pošaljete isključivo e-mailom na adresu klokan@math.hr do 15. veljače 2019. Gđa Kosjenka Popovski će na primljene mailove odgovoriti s „O.K.“. Na taj će način svaki povjerenik dobiti povratnu informaciju je li prijava bila uspješna.

Ove godine nema suglasnosti roditelja jer će svi rezultati biti objavljeni pod kodovima 


Prva obavijest za Klokan 2019.: 1._obavijest_2019..pdf

Izračun za uplate prema broju natjecatelja: Klokan - uplate.pdf


 


Pretplata na časopise Matka i Poučak
za školsku godinu 2018. / 2019.

Hrvatsko matematičko društvo, za potrebe učenika i učitelja, izdaje časopis Matka za učenike od 3. do 8. razreda osnovnih škola te 1. i 2. razreda srednje škole. Matka izlazi četiri puta tijekom školske godine, na ukupno blizu 300 stranica. Cijena godišnje pretplate je 60 kn. Pozivamo Vas da časopis preporučite svojim učenicima, te da zainteresirane na njega pretplatite.

Za potrebe učitelja matematike od osnovnoškolske do sveučilišne razine, HMD izdaje stručno-metodički časopis Poučak. Poučak izlazi četiri puta godišnje, na više od 300 stranica. Cijena godišnje pretplate je 100 kn, a pretplatnicima Matke odobravamo 20% popusta.

Ponuda školama

Katalog izdanja - rujan 2018.


 

Završen 8. kongres nastavnika matematike

U Zagrebu je od 3. do 5. srpnja 2018. godine održan 8. kongres nastavnika matematike RH. Skup je organiziralo Hrvatsko matematičko društvo u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Matematičkim odsjekom PMF-a, uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Na Kongresu je sudjelovalo blizu 750 odgajatelja i stručnih suradnika u dječjim vrtićima, učitelja razredne nastave, učitelja matematike u osnovnim školama, nastavnika matematike u srednjim školama te nastavnika matematike na sveučilištima i visokim školama.

Održana su brojna predavanja i radionice te dva okrugla stola.

Snimka otvaranja i uvodnih plenarnih predavanja 8. kongresa nastavnika matematikie je obrađena i objavljena na CARNET-ovoj Meduzi. Snimkama možete pristupiti na sljedećem linku:
https://meduza.carnet.hr/index.php/media/videos?pack=487

Materijale s predavanja i radionica objavljivat ćemo ovdje.


 

MERIA PROJEKT

Projekt "Mathematics Education - Relevant, Interesting and Applicable (MERIA)"  financira se u sklopu Erasmus+ programa Europske Komisije. Projekt okuplja 11 partnerskih institucija iz Danske, Hrvatske, Nizozemske i Slovenije, a Prirodoslovno-matematički fakultet je koordinator projekta. Glavni cilj projekta je promovirati istraživački orijentiranu nastavu i pružiti sustavnu podršku nastavnicima u primjeni metoda orijentiranih na učenike.
 
Na poveznici možete naći knjižicu MERIA Practical Guide for Inquiry Based Mathematics Teaching. 
 

Nova knjiga u Matkinoj biblioteci

Čudesni svijet Matke

cudesni_1.png

Ovih dana iz tiska je stigla nova knjiga Matkine biblioteke – Čudesni svijet Matke – zbirka matematičkih zagonetki za velike i male. 
Zamisli Petra Mladinića oslikao je i likove “oživio” Ninoslav Kunc.  Knjiga stripova Čudesni svijet Matke obuhvaća izbor zadataka/stripova objavljenih u Matki od 46. do 100. broja i ona je prirodni nastavak objavljene knjige Zgode i mozgalice družbe Matkači koju je ilustrirala Zrinka Ostović.

 

Cijena knjige je 100 kn. Članovi HMD-a, Podmlatka HMD-a te pretplatnici časopisa Matka i Poučak knjigu mogu naručiti po cijeni od 70 kn.
Knjigu možete naručiti mailom na hmd@math.hr