Međunarodna matematička natjecanja

Godine 1959. u Rumunjskoj je održano prvo međunarodno matematičko natjecanje na kojem je sudjelovalo sedam država iz Istočne Europe.
I dalje su se održavala takva natjecanja i dobila su naziv "Međunarodna matematička olimpijada" (MMO). Broj država sudionica se stalno povećavao, tako da ih je 1997. g. na MMO u Argentini bilo 82 iz svih krajeva svijeta, a to je bio rekordan broj u dosadašnjoj povijesti MMO.
S izuzetkom 1980. g., kada nije održana MMO i umjesto nje održano je nekoliko lokalnih međunarodnih natjecanja, ovo natjecanje se održava svake godine.

Pored MMO održavaju se i neka druga međunarodna matematička natjecanja, kao npr. Austrijsko-poljsko natjecanje, Balkanijada, Ibero-američko natjecanje, Azijsko-pacifičko natjecanje i Mediteransko matematičko natjecanje (koje je prvi put održano u travnju 1998. g.). 

Odlični rezultati na 9. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi

Na 9. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi održanoj od 25.8. do 31.8. u Kopru, u Sloveniji, sudjelovalo je 60 učenika iz 10 srednjoeuropskih država: Austrije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Hrvatske.

Republiku Hrvatsku predstavljali su sljedeći učenici:

Domagoj Bradač, XV. gimnazija, Zagreb,
Josip Kelava, Prva gimnazija Varaždin, Varaždin,
Andrija Mandić, XV. gimnazija, Zagreb,
Petar Nizić-Nikolac, XV. gimnazija, Zagreb,
Patrik Papac, Gimnazija Dubrovnik, Dubrovnik,
Leon Starešinić, XV. gimnazija, Zagreb.

Učenici su se natjecali pojedinačno i ekipno rješavajući zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva.

Na ekipnom dijelu natjecanja, Hrvatska je bila prva te su svi učenici hrvatske ekipe nagrađeni zlatnim medaljama. Osim što je ovo prvi put da je Hrvatska u ekipnom dijelu osvojila prvo mjesto, učenici su ostvarili posebno zapažen rezultat riješivši svih osam zadataka potpuno točno, čime su ostvarili maksimalan broj bodova.

Na pojedinačnom dijelu natjecanja učenici su također ostvarili izvrsne rezultate. Domagoj Bradač osvojio je zlatnu medalju, Leon Starešinić i Petar Nizić-Nikolac osvojili su srebrne, a Andrija Mandić brončanu medalju.

Više informacija može se naći na: http://memo2015.dmfa.si/.


 
Voditelji ekipe

Tonći Kokan i Azra Tafro
Rezultati 56. Međunarodne matematičke olimpijade 2015. godine

Od 4. do 16. srpnja 2015. godine održana je 56. Međunarodna matematička olimpijada u gradu Chiang Mai u Tajlandu. Na natjecanju su nastupili učenici iz 104 zemlje, a hrvatska reprezentacija je po prvi puta od osamostaljenja ušla među 20 najboljih i zauzela izvanredno 15. mjesto. Bolji rezultat od Hrvatke su osvojile uglavnom zemlje dalekog istoka, a od europskih zemalja samo Rusija, Ukrajina, Rumunjska i Francuska. 
 
Na olimpijadi je ukupno sudjelovalo 577 natjecatelja, a Republiku Hrvatsku su predstavljali:


Adrian Beker (2. razred, XV. gimnazija, Zagreb) 
Ivan Lazarić (4. razred, Gimnazija Pula, Pula)
Lukas Novak (2. razred, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Čakovec)
Petar Orlić (3. razred, XV. gimnazija, Zagreb)
Daniel Paleka (3. razred, Gimnazija Franje Petrića, Zadar)
Kristijan Štefanec (4. razred, XV. gimnazija, Zagreb)


Međunarodna matematička olimpijada najprestižnije je matematičko natjecanje na kojem učenici rješavaju vrlo zahtjevne i originalne zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva. Učenici se natječu pojedinačno, a najbolji za svoj uspjeh dobivaju medalje. Rezultat ekipe je ukupni zbroj bodova svih članova.
  
U iznimno jakoj konkurenciji, Adrian Beker je osvojio zlatnu medalju. Petar Orlić, Kristijan Štefanec i Daniel Paleka osvojili su srebrnu medalju, a Ivan Lazarić broncu. Ovaj izniman uspjeh potvrđuje da naši predstavnici svake godine ostvaruju sve bolje rezultate. Također, nastavljen je niz osvajanja zlatnih medalja započet prije 4 godine. 
 
 
Izbor i pripreme hrvatske ekipe za Međunarodnu matematičku olimpijadu se provode pod organizacijom Hrvatskog matematičkog društva. Natjecatelje su tokom godine pripremali njihovi mentori u školama i centrima izvrsnosti, članovi udruge Mladi nadareni matematičari, te mnogi bivši natjecatelji. Svima zahvaljujemo na trudu i spremnosti da svojim volonterskim doprinosom osiguraju bolju pripremu ekipe.


Zahvaljujemo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta na financijskoj podršci kojom je omogućeno putovanje ekipe u Tajland, a Nanobitu d.o.o. i Zagrebačkoj školi za menadžment na donacijama za održavanje Hrvatske matematičke olimpijade na kojoj je izabrana ekipa.


 
Voditelji ekipe, 
Matija Bašić i Kristina Ana Škreb
 

Mediteransko natjecanje 2015.

U Trstu je od 7. do 10. srpnja održan MYMC 2015, Mediteransko natjecanje mladih matematičara.
Radi se o ekipnom natjecanju s vrlo zanimljivim pravilima. Naša ekipa u kojoj su bili Tea Arvaj (1.r, III. gimnazija, Osijek), Marko Jukić (3.r, XV. gimnazija, Zagreb), Marko Prološčić (1.r, III. gimnazija Osijek) i Paula Vidas (1.r, XV. gimnazija Zagreb) osvojila je izvrsno drugo mjesto.

Čestitamo članovima naše ekipe!


 

Ekipe za međunarodna natjecanja 2015. godine

Na Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi određeni su natjecatelji koji će predstavljati Republiku Hrvatsku na međunarodnim matematičkim natjecanjima.

Na 56. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja će se održati od 4. do 16. srpnja 2015. u Chiang Maiu (Tajland) nastupit će:

Adrian Beker, II. razred, XV. gimnazija, Zagreb,
Ivan Lazarić, IV. razred, Gimnazija Pula, Pula
Lukas Novak, II. razred, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Čakovec
Petar Orlić, III. razred, XV. gimnazija, Zagreb,
Daniel Paleka, III. razred, Gimnazija Franje Petrića, Zadar,
Kristijan Štefanec, IV. razred, XV. gimnazija, Zagreb.


Na 9. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi od 25. do 31. kolovoza 2015. u Kopru (Slovenija) trebali bi nastupiti:
Domagoj Bradač, III. razred, XV. gimnazija, Zagreb,
Josip Kelava, II. razred, Prva gimnazija Varaždin, Varaždin,
Andrija Mandić, III. razred, XV. gimnazija, Zagreb,
Petar Nizić-Nikolac, I. razred, XV. gimnazija, Zagreb,
Patrik Papac, II. razred, Gimnazija Dubrovnik, Dubrovnik
Leon Starešinić, III. razred, XV. gimnazija, Zagreb.


Ove godine četveročlana ekipa sudjelovat će na ekipnom Mediteranskom natjecanju u Trstu, od 7. do 10. srpnja. Prema pravilima tog natjecanja, u ekipi trebaju biti dvije učenice i dva učenika. Izabrani članovi ekipe su:
Tea Arvaj, I. razred, III. gimnazija, Osijek,
Marko Jukić, III. razred, XV.gimnazija, Zagreb,
Marko Prološčić, I. razred, III. gimazija, Osijek,
Paula Vidas, I. razred, XV. gimnazija, Zagreb.


 

Hrvatska matematička olimpijada

Hrvatska matematička olimpijada održana je 16., 17. i 24. travnja 2016. u Zagrebu. Na Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi odabrani su predstavnici RH za nastup na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Hong Kongu, od 6. do 16. srpnja 2016., Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Austriji, od 22. do 28. kolovoza 2016. godine te za 3. Mediteransko natjecanje mladih matematičara.

Pravila izbora ekipa 2016. godine

Više o matematičkim natjecanjima možete pronaći na adresi  natjecanja.math.hr


 

Hrvatskoj pet medalja na
Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Hong Kongu

Od 6. do 16. srpnja 2016. godine održana je 57. Međunarodna matematička olimpijada u Hong Kongu. Nastupilo je rekordnih 109 zemalja, a hrvatska reprezentacija osvojila je pet medalja i 30. mjesto.

Na Olimpijadi je ukupno sudjelovalo 602 natjecatelja, a Republiku Hrvatsku predstavljali su: Adrian Beker (3. razred, XV. gimnazija, Zagreb) Domagoj Bradač (4. razred, XV. gimnazija, Zagreb) Andrija Mandić (4. razred, XV. gimnazija, Zagreb) Petar Orlić (4. razred, XV. gimnazija, Zagreb) Daniel Paleka (4. razred, Gimnazija Franje Petrića, Zadar) Leon Starešinić (4. razred, XV. gimnazija, Zagreb).

Međunarodna matematička olimpijada najprestižnije je matematičko natjecanje na kojem učenici rješavaju vrlo zahtjevne i originalne zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva. Učenici se natječu pojedinačno, a najbolji su za svoj uspjeh nagrađeni medaljom. Rezultat ekipe je ukupni zbroj bodova svih članova. U iznimno jakoj konkurenciji, Daniel Paleka osvojio je srebrnu medalju. Adrian Beker, Leon Starešinić, Domagoj Bradač i Petar Orlić osvojili su brončane medalje, a Andrija Mandić pohvalu.

Ovaj izniman uspjeh potvrđuje da naši predstavnici ostvaruju odlične rezultate na ovom prestižnom međunarodnom natjecanju te nastavlja niz osvajanja velikog broja medalja. Hrvatska delegacija zahvalna je mentorima i školama učenika, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatskom matematičkom društvu te svima koji su sudjelovali u pripremama ekipe.

Voditelji ekipe

Tonći Kokan i Nikola Adžaga

olimpijci.jpg